Ожеговић: Локалне самоуправе важне у процесу приступања ЕУ

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић синоћ је у ЕУ инфо центру у Београду учествовао у дебати на тему „Капацитети локaлних самоуправа за коришћење средстава ЕУ“. Скуп је организован као део низа дебата о учешћу Србије у процесу евроинтеграција.

„Локалне самоуправе имају веома важну улогу у току трајања приступних преговора Србије Европској Унији, јер ће се 70 посто европског законодавства примењивати на локалном нивоу. Ово је важно јер тиме ЕУ указује на значај градова и општина које представљају први контакт грађана са јавном управом и изузетно су значајни у процесу усаглашавања са законодавством ЕУ“, истакао је Ожеговић и нагласио да су кључни проблеми на локалном нивоу капацитети локалних самоуправа који треба да омогуће испуњавање свих обавеза према ЕУ.

„На овом пољу битно је разумевање локалних самоуправа зашто је потребно јачати њихове капацитете у погледу одговарајуће структуре стручних лица и јачања кадрова и знања која су потребна да одговоре на захтеве ЕУ. Други део проблема је разумевање локалних лидера који који треба да дају политичку подршку целом процесу, а трећа значајна тачка је отвореност локалних самоуправа у погледу прихватања ЕУ стандарда, али и отвореност према самим грађанима, који кроз своје активности треба да креирају приоритете битне за њихову средину“, додао је Ожеговић.

 Ожеговић: Локалне самоуправе важне у процесу приступања ЕУ

Он је нагласио да у циљу подстицања и што бољег укључења локалних самоуправа и свих грађана у овој процес, Министарство ради на оснивању Националне академије за стручно усавршавање службеника у јавној управи, где ће велики део бити управо посвећен јачању капацитета на локалном нивоу.

„После скоро 3 деценије Србија је добила Закон о запосленима у локалним самоуправама, а као резултат тога израђени су Стратегија и Акциони план за стручно усавршавање запослених у ЈЛС. Кроз акредитацију програма који ће се бавити овим темама, желели смо да побољшамо капацитете ЈЛС да припреме службенике да што ефикасније прођу кроз тај процес, како би свој посао обављали најбоље што могу и тиме подстакли локални економски развој“, рекао је Ожеговић.

Државни секретар је нагласио да према Закону о локалној самоуправи, градови и општине решавају одређене проблеме и кроз међуопштинске споразуме.

„Уколико постоје неке локалне самоуправе које не могу да запосле адекватан број људи, оне могу да се договоре око прављења канцеларије која ће за 2 или 3 општине радити одређене послове. Могу заједно да пишу, припремају и реализују пројекте које ће им помоћи да буду активнији у процесу у коме морамо сви заједно да учествујемо“, додао је Ожеговић.

Он је додао ће ЈЛС моћи да аплицирају и за фондове Владе РС, али и ЕУ, како би развиле своје локалне средине, али у којима је битна стратегија развоја и припремљени пројекти.

„У том сегменту велику помоћ и подршку пружају организације цивилног друштва које прате могућности фондова и управо се уз њихову помоћ могу покренути пројекти који могу решити многе проблеме“, рекао је Ожеговић и додао да се на развоју капацитета ЈЛС ради и кроз свакодневно информисање о томе где све могу да добију средства, али и кроз програм са Саветом Европе у циљу отворености и сарадње са невладиним сектором и грађанима.

У дебати су учествовали и шеф службе за европске интеграције и међународну сарадњу у Сталној конференцији градова и општина, Александра Вукмировић, као и сарадник швајцарске организације за економску сарадњу, Бранислав Милић.Skip to content