Ожеговић: Сива економија није проблем само државе, већ свих нас

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Жељко Ожеговић учествовао је данас на конференцији „Неформална економија и синдикати“ коју су у београдском Арт хотелу организовали Фондација „Фридрих Еберт“ и Савез самосталних синдиката Београда. Државни секретар је излагао на панелу „Утицај неформалне економије на економски развој у Србији“, а конференција је организована уз учешће представника послодаваца, синдиката и инспекцијских служби.

 

„Сива економија није само државни проблем, она се тиче свих нас, сваког појединца. Држава доноси одређене мере и предузима кораке у правцу решења тог проблема, али ће те мере бити много ефикасније уз константно повећање свести грађана о значају борбе против сиве економије и уз њихову активну партиципацију у њеном сузбијању“, рекао је Ожеговић и подвукао да је додатно са избијањем светске економске кризе и мигрантске кризе  повећана потреба за решавањем проблема сиве економије.

Он је истакао да је много пажње у јавности привукла наградна игра „Узми рачун и победи“, чије је организовање првенствено усмерено на то да се проблем сиве економије учини што видљивијим, а да игра сама представља само једну од 68 мера предвиђених Националним програмом за сузбијање сиве економије.

 

„Управо на иницијативу привредника смо 2015. године добили ефикасан алат за борбу против сиве економије, у виду Закона о инспекцијском надзору, који је осим рестриктивних, предвидео и превентивне мере, а све у циљу превођења што већег дела „сиве зоне“ у легалне токове“, рекао је Ожеговић и додао да је посебна новина у Закону поступање према нерегистрованим субјектима, али и нови, ефикаснији механизми координације инспекција.

Ожеговић је најавио успостављање јединственог информационог система који ће повезати рад свих инспекција до краја 2018. године, а истакао је и успешно спроведене програме обука за 1.530 инспектора на републичком и локалном нивоу.Skip to content