Ožegović: Siva ekonomija nije problem samo države, već svih nas

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Željko Ožegović učestvovao je danas na konferenciji „Neformalna ekonomija i sindikati“ koju su u beogradskom Art hotelu organizovali Fondacija „Fridrih Ebert“ i Savez samostalnih sindikata Beograda. Državni sekretar je izlagao na panelu „Uticaj neformalne ekonomije na ekonomski razvoj u Srbiji“, a konferencija je organizovana uz učešće predstavnika poslodavaca, sindikata i inspekcijskih službi.

 

„Siva ekonomija nije samo državni problem, ona se tiče svih nas, svakog pojedinca. Država donosi određene mere i preduzima korake u pravcu rešenja tog problema, ali će te mere biti mnogo efikasnije uz konstantno povećanje svesti građana o značaju borbe protiv sive ekonomije i uz njihovu aktivnu participaciju u njenom suzbijanju“, rekao je Ožegović i podvukao da je dodatno sa izbijanjem svetske ekonomske krize i migrantske krize  povećana potreba za rešavanjem problema sive ekonomije.

On je istakao da je mnogo pažnje u javnosti privukla nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“, čije je organizovanje prvenstveno usmereno na to da se problem sive ekonomije učini što vidljivijim, a da igra sama predstavlja samo jednu od 68 mera predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije.

 

„Upravo na inicijativu privrednika smo 2015. godine dobili efikasan alat za borbu protiv sive ekonomije, u vidu Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je osim restriktivnih, predvideo i preventivne mere, a sve u cilju prevođenja što većeg dela „sive zone“ u legalne tokove“, rekao je Ožegović i dodao da je posebna novina u Zakonu postupanje prema neregistrovanim subjektima, ali i novi, efikasniji mehanizmi koordinacije inspekcija.

Ožegović je najavio uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema koji će povezati rad svih inspekcija do kraja 2018. godine, a istakao je i uspešno sprovedene programe obuka za 1.530 inspektora na republičkom i lokalnom nivou.Skip to content