Подношење захтева за упис или промену података у бирачком списку грађанима од данас доступно електронски, потпуно бесплатно

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и в.д. директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Милан Латиновић присуствовали су данас промоцији нове услуге на Порталу еУправа – Захтев за упис/промену података у Јединственом бирачком списку.

Нова услуга грађанима омогућава да посредством Портала еУправа изврше увид у податке који се о њима воде у бирачком списку, поднесу захтев за њихов упис или промену, као и да им одговарајуће решење у облику електронског документа буде достављено у њихово еСандуче.

„Покретањем ове услуге наставили смо да радимо на додатном унапређењу Јединственог бирачког списка, једне од најажурнијих евиденција у земљи, и направили нови искорак у потпуној дигитализацији и стварању управе по мери наших грађана и привреде, а све у циљу свеукупног напретка државе Србије. Министарство државне управе и локалне самоуправе наставиће да активно прати потребе грађана и обезбеђује им да на најбржи и најефикаснији начин, уз уштеду значајног времена и новца, остваре своја права“, поручио је министар Мартиновић.

Он је додао да су у последњих неколико година остварени импозантни резултати у области реформе јавне управе и грађанима уштеђени милиони сати чекања на шалтерима. Како је навео, Србија данас има више од два милиона еГрађана, што значи да су се све генерације, укључујући и пензионере, изузетно добро снашле у коришћењу савремених информационих технологија.

„Србија је далеко одмакла у дигиталној трансформацији јавне управе, а да су грађани озбиљно прихватили савремени, дигитални начин комуникације говори и податак да тренутно у Републици Србији више од 2 милиона регистрованих еГрађана користе на стотине различитих електронских услуга, приступајући Порталу еУправа, али и многим другим државним порталима, укупно њих 57. То значи да трећина нашег становништва може нa пример електронски извод из матичне књиге или држављанство брзо и једноставно да обезбеди путем рачунара или мобилног телефона, 24 сата дневно, са било које тачке на планети и да га добије у еСандуче на Порталу еУправа“, истакао је министар Јовановић и додао да је услуга промене података у јединственом бирачком списку идентична некадашњој папирној услузи, само се сада врши у електронском облику посредством Портала еУправа.

Јовановић је нагласио да грађани могу да изврше увид у податке који се о њима воде у бирачком списку, као и да поднесу захтев за њихов упис или промену без одлазака на шалтер и да је услуга потупно бесплатна.

Да би грађани покренули ову услугу, потребно је да буду пунолетни држављани Републике Србије који су регистровани корисници Портала еУправа и пријављени мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронским сертификатом. Након пријаве на Портал еУправа, корисник може извршити увид у своје податке кликом на екран Јединствени бирачки списак и по потреби поднети захтев за измену података.

Услуга је бесплатна, а свака особа може искључиво за себе да поднесе захтев. Рок за поступање надлежног овлашћеног лица за ажурирање бирачког списка је 24 часа од пријема захтева.

 

Фото галерија – аутор фотографија Миодраг Милићевић:Skip to content