ПОДРШКА ШВАЈЦАРСКЕ РЕФОРМИ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички свечано је са савезним канцеларом Швајцарске Конфедерације Валтером Тирхнером разменила потписане примерке Споразума о сарадњи – „Подршка спровођењу Акционог плана и Стратегије реформе јавне управе – реформа локалне самоуправе 2016-2019.

 

Свечаности у Палати Србија присуствовали су амбасадор Швајцарске у Београду Жан Данијел Рух и делегација кантонских министара Швајцарске Конфедерације, која је у студијској посети Србији.
Удовички је рекла да реформска решења нису једноставна и да је циљ расподела одговорности између оба нивоа власти – центалног и локалног, укључујући унапређивање планирања које, како је нагласила, мора бити систематско и координисано.

Потпредседница владе је поменула да је недавно усвојен Закон о општем управном поступку чији је циљ поједностављење административних процедура, будући да у Србији постоји превелики број прописа који регулишу одређене области.

 

„Ми заправо немамо превелику администрацију“, рекла је Удовички гостима из Швајцарске и нагласила да је неопходна стртешка орјентација ка реорганизацији посла у целој јавној управи, укључујући и запослене у локалним самоуправама.

Државни секретар у МДУЛС Иван Бошњак сматра да је самоодрживост јединица локалне самоуправе један од главних стратешких циљева, уз обезбеђивање једнаких услова за развој локала и за привлачење инвестиција.

Канцелар Тирхнер је истакао велики значај локалних самоуправа, будући да се 70 одсто европског законодавства практично примењује на локалу, са чим је сагласан и генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић.

Он је рекао да је управо то један од највећих изазова са којим ће се општине и градови сусрести у процесу евроинтеграција.

Обезбедивши 20 милиона франака за унапређење реформског процеса, Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији подржава приоритете Владе Републике Србије у областима добре управе, економског развоја, енергетске ефикасности и одрживих извора енергије.Skip to content