Показали смо велику посвећеност у борби против сиве економије

„Показали смо велику посевећеност у борби против сиве економије. Интензивно настављамо да радимо на реформи инспекција и у наредном периоду, посебно на дигитализацији инспекцијског надзора, подизању капацитета инспекција и јачању правног положаја инспектора, али и на развијању нових алата за стални дијалог са привредом“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе на данашњој Проширеној седници Координационог тела за сузбијање сиве економије под називом „Програм за сузбијање сиве економије 2025: Заједно за фер конкуренцију“.

Обрадовић је подсетила да је МДУЛС у оквиру досадашњег програма задужено за активности које се односе на ефикаснији надзор над токовима сиве економије, односно, за координацију инспекција у борби против сиве економије, као и за комплетну реформу инспекцијског система у земљи.

Она је истакла да је досадашња петогодишња сарадња на реформи инспекција са партнерима на програму, посебно ЕБРД-ом, дала значајне резултате, о чему сведочи задовољство привреде у готово свим спроведеним анкетама.

„МДУЛС наставља реформу инспекцијског система сопственим средствима, која су, морам рећи, скромна, тако да нам је подршка донаторске заједнице добродошла. Резултати који су до сада остварени нису мали, а у овом мандату и лично сам као ресорни министар дала „ветар у леђа“ овој реформи, јер овај процес не сме да стане“, прецизирала је Обрадовић.

Говорећи о раду инспекција, министарка државне управе и локалне самоуправе посебно се осврнула на допринос инспекција у борби за примену мера против Ковид 19 пандемије, истакавши да су инспекције системском координацијом на свим нивоима успеле да обезбеде примену противпандемијских мера, односно, да са једне стране очувају јавно здравље, а са друге, што је био приоритет, али и изазов, да омогуће максималан степен привредне активности.

„У најтежим моментима остварена је непрекидна комуникација са привредом, успостављен Ковид центар за привреду, где је привреда у реалном времену добијала одговор на свако питање везано за примену противпандемијских мера. То је велики допринос пре свега, економском плусу земље, али и борби против сиве економије, јер су инспекције, посебно у првој фази пандемије, успеле потпуно да спрече развој црног тржишта медицинском опремом и основним животним намирницама”, навела је Обрадовић.

Закључујући излагање, Обрадовић је поновила да МДУЛС наставља посвећено да ради на реформи инспекција у Србији, унапређењу положаја инспектора, увођењу службеничког звања инспектор и ову прилику искористила да позове колеге из Владе да у својим ресорима дају сагласности за запошљавање нових инспектора, наравно у оној мери у којој то државни буџет може да подржи.

Данашњу Проширену седницу Координационог тела за сузбијање сиве економије, на којој се говорило о новом програму за сузбијање сиве економије, организовали су Министарство финансија и НАЛЕД, уз подршку ЕБРД-а. Јавна расправа о Предлогу програма за сузбијање сиве економије 2022-2025 траје до 28. фебруара ове године, а учесници скупа сложили су се да се налазимо на корак до усвајања стратешког документа којим ће се на системски начин решавати питања фер конкуренције у Србији.

 

Фото и видео галерија – извор МДУЛС и Танјуг

 

Изјава Обрадовић – инспекције су у првој фази пандемије успеле потпуно да спрече црно тржиште медицинском опремом и храном – извор Танјуг

 

Изјава Обрадовић – настављамо да радимо на дигитализацији инспекцијског надзора – извор ТанјугSkip to content