Потписан Протокол о сарадњи између МДУЛС и Музеја жртава геноцида

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Музеј жртава геноцида потписали су данас Протокол о сарадњи, којим је предвиђено подстицање сарадње Музеја и јединица локалне самоуправе у Србији, са циљем да се очува култура сећања.

После потписивања Протокола, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је да данашњи чин треба да допринесе очувању културе сећања на све жртве геноцида, не само припаднике српског, већ и других народа страдалих у Другом светском рату на нашим просторима.

„Ово је први документ овакве врсте којим МДУЛС настоји да подржи активности и напоре Музеја да се на најбољи могући начин сачува сећање на све невине жртве и страдалнике у рату“, поручила је Обрадовић.

Она је додала да ће МДУЛС подстицати све ЈЛС на сарадњу са Музејом, са циљем да својим суграђанима представе сву музејску грађу о жртвама геноцида, чиме ће грађани Србије моћи да сагледају, а неки и да се први пут упознају, са размерама злочина почињених у Другом светском рату.

„Не смемо да дозволимо да из наших сећања нестану они којима су животи узети у логорима смрти и зато је овај Музеј од посебне важности, јер чува сећање на њих, али и учи неке нове генерације које стасавају шта се догодило на овим просторима и колику жртву је поднео наш народ како би био слободан“, закључила је Обрадовић.

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић поручио је да је циљ ове националне установе културе да се створи заједница знања, заснована на познавању историјских чињеница и пијетету према жртвама геноцида почињеним над српским народом, жртвама Холокаута и жртвама Самударипена у Другом светском рату.

„Ове године Музеј жртава геноцида обележава 30 година постојања, тачније 22. априла, када се обележава и национални дан сећања на жртве геноцида, Холокауста и Самударипена. Зато је потписивање овог документа данас са МДУЛС-ом посебно важно, јер иако Музеј већ сарађује са низом локалних самоуправа, схватили смо да нам је потребно да и са ресорним министарством успоставимо сарадњу, како би реаговали системски, а не ad hoc“, поручио је Ристић.

Он је додао да ће се Музеј трудити да своје активности прошири на читаву територију Републике Србије, како би од људског и историјског заборава отргли наше страдалнике. Ристић је поручио да је на нама обавеза да очувамо сећање на страдале, неокрњено и објективно, засновано на чињеницама и да се боримо против ревизионизма и фалсификовања историје, што можемо само заједно.

Фото и видео галерија – извор МДУЛС и Танјуг

 

Видео покривалица – извор Танјуг

Изјава министарке Обрадовић – извор Танјуг

Изјава директора Музеја жртава геноцида Дејана РистићаSkip to content