Потписан споразум о наставку подршке реформи јавне управе у Србији

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за европске интеграције и ГИЗ у име Немачко-српске развојне сарадње потписали су данас Споразум о спровођењу пројекта „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања Европској унији“. 

Споразум су потписали ресорни министри Марија Обрадовић и Јадранка Јоксимовић и испред ГИЗ-а, вођа пројекта Штефан Хајек у присуству амбасадора СР Немачке у Србији Томаса Шиба.  

Министри Обрадовић и Јоксимовић и амбасадор Шиб поручили су да потписивање овог споразума представља наставак успешне сарадње Србије и Немачке у процесу реформе јавне управе и подршке процесу европских интеграција.  

„Подршка СР Немачке је од изузетне важности за остваривање визије нове Стратегије реформе јавне управе од 2020. до 2030. године, а то је УПРАВА ПО МЕРИ СВИХ НАС и циља Министарства државне управе и локалне самоуправе да Србију учини модерном државом, државом у којој су грађани задовољни пруженим услугама и која је сервис сваког грађанина и читаве привреде“, поручила је Марија Обрадовић, министар државне управе и локалне самоуправе. 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је изразила задовољство због потписивања Споразума истичући да се тиме наставља успешан пројекат започет 2012.године, којим је Немачка, како је истакла, показала да сматра Србију важним партнером не само у билатералним односима, већ и као озбиљног кандидата за чланство у ЕУ дајући и на овај начин подршку нашим приступним преговорима. 

“’Верујем да су досадашњи резултати које смо остварили овим пројектом уверили немачку Владу да нам до краја године пружи и додатну подршку за наставак приступног процеса и за још конкретније и видљивије кораке на европском путу Србије, у складу са принципима нове методологије““, навела је Јоксимовић. 

Амбасадор СР Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је након потписивања Споразума два министарства и ГИЗ-а да је данас потписани споразум симбол трајне немачке подршке Србији на путу ка ЕУ. Посебну улогу при томе имају сасвим конкретне реформе у области владавине права, као и реформа јавне управе. Од модерне и ефикасне јавне управе, која је оријентисана на потребе грађана, корист имају првенствено грађани и грађанке Србије и домаћа привреда, закључио је Шиб.  

Пројекат „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања Европској унији“ има тежиште на унапређењу квалитета и доступности услуга за грађане и привреду, како на националном, тако и на локалном нивоу, а између осталог подразумева и примену иновативних приступа у креирању и пружању услуга, као и њихову стандардизацију кроз успостављање јединствених управних места.  

Предуслов добре управе је њена даља професионализација путем јачања капацитета државних службеника и примену оквира компетенција, док се процес приступања Европској унији јача кроз подршку преговарачким кластерима и структурама успостављеним за координацију овог процеса. 

Фото галерија – извор ГИЗ и Танјуг

Видео галерија – извор ТанјугSkip to content