Потпредседница Владе у Панчеву у оквиру „Каравана окрузима Србије“

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, одржала је данас у Панчеву састанак са представницима јединица локалне самоуправе Јужнобанатског округа у оквиру „Каравана окрузима Србије“.

Потпредседница Удовички је том приликом изјавила да је видљив напор локалних самоуправа да се унапређују и развијају, али да је један од главних проблема неуређен систем односа између републичке и локалне власти. „У разговору са руководствима локалне самоуправе видимо колико су велики изазови пред њима зато што смо наследили административни и правни оквир који отежава комуникацију и спровођење иницијатива које можете да сматрате логичним, али их законодавни оквир не препознаје. Због тога имамо тешку координацију између свих делова система“, казала је Удовички. Према њеним речима, наслеђен је систем који кочи координацију.

Удовички је казала да је присутан велики напор да се одговори на изазове које су поплаве у Србији поставиле, али да се локалне самоуправе и републички органи који на томе раде јако залажу и да је само потребно да се енергија усмери ка бољој комуникацији.

Она је казала да је током данашњег састанка било речи о бројним проблемима међу којима је забрана запошљавања у системима државе, а посебно на нивоу локалних самоуправа. Како је казала, они који су се домаћински понашали имају проблем када треба да прошире делатност да запосле нове кадрове. Удовички је најавила да ће бити урађена ревизија Уредбе која дефинише начин на који ће моћи да се чине изузеци код додатног запошљавања.

„У наредних неколико недеља или месеци када завршимо ревизију, направићемо критеријуме помоћу којих ће се само тамо где су изузетни вишкови захтевати озбиљније смањење запослених.“, изјавила је министарка Удовички.

Такође, проблем на који је скренута пажња током састанка тиче се располагања приходима од пољопривредног земљишта у власништву локалних самоуправа. Како је објаснила Удовички, постоје и нерационалности по којима садашњи закон тера локалне самоуправе да та средства усмеравају у одређеном правцу, а не тамо где је неопходно.

Једна од тема данашњег састанка била је тешња сарадња када је реч о стратешком планирању и уређењу програмских буџета за 2015. годину. „Ово планирање зависи од добре воље и иницијативе између локалних самоуправа и због тога мора бити систематичније.“, додала је Удовички. Уз претходно, Удовички је напоменула да је Закон о јавним набавкама онемогућио недисциплиноване поступке, али је постао и велика кочница у неким ситуацијама и мора да се ревидира, односно да се види у којим условима ради боље него претходни, али и у којима мора да се прилагоди потребама стварности.Skip to content