Позив локалним самоуправама за искоришћење капацитета СКГО у циљу реализације пројеката кроз добру управу

Стална конференција градова и општина (СКГО) у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – друга фаза“ пружиће стручну подршку у 10 градова и општина у Србији како би ове локалне самоуправе додатно унапредиле своје услуге за грађане и привреду. Тим поводом у председништву ГО Лазаревац потписан је споразум о сарадњи представника општина Лазаревац и Кнић са СКГО у области  унапређења  сарадње јавног и приватног сектора кроз пословне савете.

У име градске општине Лазаревац споразум је потписао заменик председника општине Милоје Живановић, а догађају је присуствовао и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић. Споразум се реализује уз подршку Владе Шведске и у партнерству са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона.

Стевић је позвао градове и општине да интензивирају сарадњу са СКГО и на тај начин кроз бројне пројекте унапреде своје функционисање.

„Сврха овог програма је пружање подршке и даља припрема градова и општина у Србији за приступање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачање дијалога између кључних актера и ефикасније локалне администрације, а у складу са принципима добре управе“, истакао је Стевић и додао да Министарство на челу са министарком Брнабић пружа пуну подршку сарадњи СКГО са локалним самоуправама и позвао их да максимално искористе капацитете СКГО у циљу реализација пројеката.

 

Споразуме о сарадњи је у име СКГО потписао генерални секретар Ђорђе Станичић који је навео да ће кроз овај пакет подршке и једна и друга општина добити довољно експертског знања СКГО и њихових партнера из Шведске који имају много искуства у томе.

„Кроз пројекат прво ћемо анализирати постојеће стање, што је кључ успеха код оваквих пројектних активности“, рекао је Станичић и додао да се види снажна воља код обе општине да се укључе у пуној мери.
„У реализацију овог пакета подршке биће повезани и привредници, а верујем да ту има простора и за невладин сектор јер су ту често смештене идеје младих људи који можда не разумеју функционисање управе и целог државног апарата“, казао је Станичић.

Генерални секретар СКГО овом приликом се захвалио и ресорном министарству и навео да оно подржава све активности које доприносе побољшању рада локалних самоуправа, а у интересу целокупног друштва.Skip to content