Poziv lokalnim samoupravama za iskorišćenje kapaciteta SKGO u cilju realizacije projekata kroz dobru upravu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – druga faza“ pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu. Tim povodom u predsedništvu GO Lazarevac potpisan je sporazum o saradnji predstavnika opština Lazarevac i Knić sa SKGO u oblasti  unapređenja  saradnje javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete.

U ime gradske opštine Lazarevac sporazum je potpisao zamenik predsednika opštine Miloje Živanović, a događaju je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević. Sporazum se realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona.

Stević je pozvao gradove i opštine da intenziviraju saradnju sa SKGO i na taj način kroz brojne projekte unaprede svoje funkcionisanje.

„Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave“, istakao je Stević i dodao da Ministarstvo na čelu sa ministarkom Brnabić pruža punu podršku saradnji SKGO sa lokalnim samoupravama i pozvao ih da maksimalno iskoriste kapacitete SKGO u cilju realizacija projekata.

 

Sporazume o saradnji je u ime SKGO potpisao generalni sekretar Đorđe Staničić koji je naveo da će kroz ovaj paket podrške i jedna i druga opština dobiti dovoljno ekspertskog znanja SKGO i njihovih partnera iz Švedske koji imaju mnogo iskustva u tome.

„Kroz projekat prvo ćemo analizirati postojeće stanje, što je ključ uspeha kod ovakvih projektnih aktivnosti“, rekao je Staničić i dodao da se vidi snažna volja kod obe opštine da se uključe u punoj meri.
„U realizaciju ovog paketa podrške biće povezani i privrednici, a verujem da tu ima prostora i za nevladin sektor jer su tu često smeštene ideje mladih ljudi koji možda ne razumeju funkcionisanje uprave i celog državnog aparata“, kazao je Staničić.

Generalni sekretar SKGO ovom prilikom se zahvalio i resornom ministarstvu i naveo da ono podržava sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju rada lokalnih samouprava, a u interesu celokupnog društva.Skip to content