Прагматичним приступом до побољшања положаја мањина у Румунији и Србији

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак и државни секретар Министарства спољних послова Румуније Ђорђе Чамба, обојица копредседавајући Међувладине мешовите комисије за националне мањине Србије и Румуније, разговарали су у Београду о сарадњи на решавању питања битних за положај румунске и српске националне мањине у две наше државе у наредном периоду.

У фокусу њиховог разговора била су питања образовања и информисања, а г. Чамба је изразио задовољство што је председник Србије Александар Вучић јавно обећао побољшање информисања румунске националне мањине у Србији, као и улагање у повећање броја наставног особља за наставу на румунском језику.

Чамба је оценио да је неопходан прагматичан наступ у раду Међувладине мешовите комисије за националне мањине, а представници Србије и Румуније су се договорили да наредни састанак косекретара Комисије буде 30. и 31. октобра у Букурешту.

Закључио је да очекује конструктиван рад ове комисије и позитивну улогу у процесу европских интеграција Србије, као и подршку Румуније током предстојећег председавања Румуније Европском унијом.

На састанку у Букурешту би требало да се утврде до сада реализовани закључци и постави нацрт нових препорука у интересу унапређења положаја обе мањинске заједнице у нашим државама.

Државни секретар Бошњак је обавестио Чамбу о недавним састанцима са представницима румунске националне мањине у централној и источној Србији, којима је присуствовао и генерални конзул Румуније, као и о новим законским решењима која се тичу мањинских питања у чијој припреми је учествовао и представник румунског националног савета.

Бошњак је рекао и да све радње везане за изборе за националне савете националних мањина теку како је планирано, као и да је у Посебан бирачки списак тренутно уписано 18970 грађана са правом гласа за румунски национални савет, а да је поднета једна изборна листа.Skip to content