Предвидиве политике неопходне за боље пословање

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички учествује данас на састанку Управног одбора Регионалне школе за јавну управу (РЕСПА), где са колегама из шест земаља овог региона, чланица РЕСПА, размењује искуства и мишљења на тему изазова на путу ка ЕУ, реформисањa администрације и појединих законских решења из ресора државне управе и локалне самоуправе.

На састанку су разматране теме које се тичу етике, антикорупције и улоге ефикасне јавне управе у привредном расту и напретку земље. Састанак је показао да механизам размене искустава представља прави пут за регионалну сарадњу нарочито што су питања која се намећу приоритет свих чланица.

 

Потпредседница српске Владе је указала да је предвидивост привредног амбијента понекад важнија од трошка који администрација намеће. „Неопходно је да се процедуре које постоје примењују на исти начин, као и да се успостави систем доношења предвидивих политика“, рекла је Удовички.

„Простор за инвестирање направиће се низом мера, а улога јавне управе у наредном периоду у Србији треба да се побољша кроз успостављање система доношења предвидивих политика, правилном расподелом надлежности различитих нивоа власти и успостављањем бржих и ефикаснијих поступака за остваривање права странака у управним процедурама“, рекла је Удовички и додала да РЕСПА својим механизмима томе може да допринесе.

Удовички ће данас у току дискусије представити конкретне мере и активности које ће МДУЛС спровести, као и утиске представника Европске комисије са првог састанка Посебне радне групе Србије и Европске уније на тему реформе јавне управе. Да подсетимо, директор Директората за проширење Жан-Ерик Паке изразио уверење да ће реформа јавне управе остати на врху агенде приоритета за Владу Србије и нагласио да је стратегија реформе јавне управе у Србији конзистентна са оним како ЕК види ту реформу.



Skip to content