Ружић: Чишћење лома, суочавање са истином и постављање нових правила је пут који смо изабрали

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је данас на међународном скупу Symorg 2018 у организацији Факултета организационих наука да Влада Србије истрајно ради на дигитализацији администрације, од постављања процеса дигитализације на врх своје политичке агенде, преко законодавних иницијатива, до инвестирања у формирање електронских база података, опрему и обуку кадрова.

„Главна препрека је природан отпор променама који је праћен недостатком мотивације. То је на неки начин нормална реакција коју развијете након година рада у систему који није толико фер или транспарентан као што је систем који данас градимо“, оценио је Ружић.

„Чишћење таквог лома, суочавање са истином и постављање нових правила је пут који смо изабрали и сигуран сам да ће нас он довести до мотивисанијих радника у јавној управи и на крају до вишег нивоа квалитета услуга које пружамо грађанима“, нагласио је министар.

Он очекује да ћемо сви разумети користи од дигитализације, која се не огледа само у уштеди времена и новца грађана.

„Она ће много утицати на стварање боље организације рада, престанак губљења времена на непотребне процедуре и смањење стреса изазваног радом са нервозним грађанима“, рекао је Ружић.

„Због свега овога МДУЛС ће инсистирати на бољој примени тих промена, дигитализацији свих база података и креирању брзе магистрале за размену података како би запослени у јавној управи брже и лакше размењивали податке и комуницирали“, рекао је министар.

Он је закључио да је неопходно да паралелно са овим стварамо више е-услуга сличних услузи „Бебо, добродошла на свет“ и најавио да ће ове године бити покренут пилот пројекат у 10 градова широм Србије где ће МДУЛС инвестирати у отварање тзв. „one stop shops“ за пружање услуга грађанима, што ће омогућити да се овај модел уведе широм Србије у наредним годинама.Skip to content