Ružić: Čišćenje loma, suočavanje sa istinom i postavljanje novih pravila je put koji smo izabrali

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je danas na međunarodnom skupu Symorg 2018 u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka da Vlada Srbije istrajno radi na digitalizaciji administracije, od postavljanja procesa digitalizacije na vrh svoje političke agende, preko zakonodavnih inicijativa, do investiranja u formiranje elektronskih baza podataka, opremu i obuku kadrova.

„Glavna prepreka je prirodan otpor promenama koji je praćen nedostatkom motivacije. To je na neki način normalna reakcija koju razvijete nakon godina rada u sistemu koji nije toliko fer ili transparentan kao što je sistem koji danas gradimo“, ocenio je Ružić.

„Čišćenje takvog loma, suočavanje sa istinom i postavljanje novih pravila je put koji smo izabrali i siguran sam da će nas on dovesti do motivisanijih radnika u javnoj upravi i na kraju do višeg nivoa kvaliteta usluga koje pružamo građanima“, naglasio je ministar.

On očekuje da ćemo svi razumeti koristi od digitalizacije, koja se ne ogleda samo u uštedi vremena i novca građana.

„Ona će mnogo uticati na stvaranje bolje organizacije rada, prestanak gubljenja vremena na nepotrebne procedure i smanjenje stresa izazvanog radom sa nervoznim građanima“, rekao je Ružić.

„Zbog svega ovoga MDULS će insistirati na boljoj primeni tih promena, digitalizaciji svih baza podataka i kreiranju brze magistrale za razmenu podataka kako bi zaposleni u javnoj upravi brže i lakše razmenjivali podatke i komunicirali“, rekao je ministar.

On je zaključio da je neophodno da paralelno sa ovim stvaramo više e-usluga sličnih usluzi „Bebo, dobrodošla na svet“ i najavio da će ove godine biti pokrenut pilot projekat u 10 gradova širom Srbije gde će MDULS investirati u otvaranje tzv. „one stop shops“ za pružanje usluga građanima, što će omogućiti da se ovaj model uvede širom Srbije u narednim godinama.Skip to content