Ружић: Јединствени бирачки списак закључен у поноћ  

У поноћ је решењем закључен Јединствени бирачки списак (ЈБС) за опште изборе 21. јуна, а Републичка изборна комисија ће објавити број бирача у “Службеном гласнику Републике Србије“. Решење о закључењу је достављено свим надлежним изборним комисијама – републичкој, покрајинским и општинским и градским”, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Министар је објаснио је да ће Министарство до 17. јуна ажурирати све промене до којих евентуално дође и додао је да ће они који стекну право гласа до 21. јуна по аутоматизму бити уписани у Јединствени бирачки списак у сарадњи с Министарством унутрашњих послова.

Ружић је нагласио да Јединствени бирачки списак никада није био ажурнији. “Повезали смо матичне књиге умрлих и венчаних са ЈБС тако да матичар по упису чињенице смрти и венчања у матичне књиге, по службеној дужности, електронским путем шаље референтима који раде на овој евиденцији податак ради ажурирања“, рекао је он и истакао да 19. јуна Републичка изборна комисија практично објављује коначан број уписаних бирача у јединствени бирачки списак.

Што се тиче бирача у дијаспори, како је објаснио, они су могли да се у дипломатско-конзуларним представништвима по месту боравишта определе да ли желе да гласају 21. јуна, тако да су и они инкорпорирани у Јединствени бирачки списак.

Од ове године могућност увида у бирачки списак и провере статуса могле су лакше да остваре и слепе и слабовиде особе. „У циљу унапређења приступа изборном процесу свим грађанима омогућили смо проверу података у ЈБС и за слепе и слабовиде тако што ће одласком на сајт користити читач са екрана“ и додао да је ранија провера бирачког списка захтевала да је увек морао неко да буде поред слабовиде особе и помаже јој.

Министар је рекао да је омогућен и увид у извод из бирачког списка након гласања и додао да је то „делић мозаика“ који доприноси унапређењу изборног процеса и да је проистекао из разговора са ОЕБС-ом.Skip to content