Ružić: Jedinstveni birački spisak zaključen u ponoć  

U ponoć je rešenjem zaključen Jedinstveni birački spisak (JBS) za opšte izbore 21. juna, a Republička izborna komisija će objaviti broj birača u “Službenom glasniku Republike Srbije“. Rešenje o zaključenju je dostavljeno svim nadležnim izbornim komisijama – republičkoj, pokrajinskim i opštinskim i gradskim”, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ministar je objasnio je da će Ministarstvo do 17. juna ažurirati sve promene do kojih eventualno dođe i dodao je da će oni koji steknu pravo glasa do 21. juna po automatizmu biti upisani u Jedinstveni birački spisak u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Ružić je naglasio da Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji. “Povezali smo matične knjige umrlih i venčanih sa JBS tako da matičar po upisu činjenice smrti i venčanja u matične knjige, po službenoj dužnosti, elektronskim putem šalje referentima koji rade na ovoj evidenciji podatak radi ažuriranja“, rekao je on i istakao da 19. juna Republička izborna komisija praktično objavljuje konačan broj upisanih birača u jedinstveni birački spisak.

Što se tiče birača u dijaspori, kako je objasnio, oni su mogli da se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima po mestu boravišta opredele da li žele da glasaju 21. juna, tako da su i oni inkorporirani u Jedinstveni birački spisak.

Od ove godine mogućnost uvida u birački spisak i provere statusa mogle su lakše da ostvare i slepe i slabovide osobe. „U cilju unapređenja pristupa izbornom procesu svim građanima omogućili smo proveru podataka u JBS i za slepe i slabovide tako što će odlaskom na sajt koristiti čitač sa ekrana“ i dodao da je ranija provera biračkog spiska zahtevala da je uvek morao neko da bude pored slabovide osobe i pomaže joj.

Ministar je rekao da je omogućen i uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja i dodao da je to „delić mozaika“ koji doprinosi unapređenju izbornog procesa i da je proistekao iz razgovora sa OEBS-om.Skip to content