РУЖИЋ НА ОБУЦИ СЛУЖБЕНИКА ЗА ВОЂЕЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић отворио је данас обуку службеника за вођење Јединственог бирачког списка и саопштио да је на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе успостављена НОВА СТРАНИЦА са свим информацијама о вођењу ЈБС.

Он је подсетио да је у претходном периоду електронски повезан Јединствени бирачки списак са матичним књигама умрлих и венчаних и нагласио да је ово омогућено, пре свега, јер се све матичне књиге од ове године воде централизовано у електронском облику – у Регистру матичних књига.

„Иако је ЈБС сада најажурнији него икада и знам да и вас, као и мене, боле негативне конотације, свесни кроз шта смо све прошли и шта је све урађено да би ова евиденција била оваква као што је данас, свакако са даљим радом на ажурирању ЈБС-а нећемо стати“, рекао је Ружић.

„Како бисмо те приче демистификовали, сада настављамо активности и у правцу јачања поверења грађана. Поред постојећих информација на интернет презентацији Министарства, успоставили смо посебну страницу на којој су доступне све информације у вези са вођењем јединственог бирачког списка, које ће нашим грађанима приближити цео процес и омогућити да се у сваком тренутку информишу о актуелним корацима које предузимамо“, рекао је министар Ружић.

Додао је да су све ове активности Министарства препознали и представници Канцеларије за демократске институције и људска права, који такође присуствују обуци и додао да су и њихова позитивна искуства драгоцена.

Истакао је да је та сарадња у претходном периоду резултирала активном улогом Министарства државне управе и локалне самоуправе у реализацији препорука ОЕБС, у правцу јачања демократских капацитета и унапређења бирачког списка, посебно кад је реч о тачности и ажурности података у овој евиденцији.Skip to content