Ружић: Припремамо акциони план за запошљавање младих инспектора

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је да ће ускоро бити припремљен Акциони План за запошљавање младих инспектора у наредне три године, као и план опремања инспекција, који треба да донесе стратешко и континуирано решење када је питању набавка аутомобила и рачунара  за инспекције.

Он је у Српско-корејском информатичко-приступном центру, где се  одржавjу обуке за коришћење софтверског решења еИнспектор, рекао да Србија нема довољно инспектора, јер су инспекцијске службе биле и највише погођене ранијим рационализацијама броја запослених у јавној управи.

Истакао је да је просечна старост инспектора 54 године, као и да су погледу опремљености инспекције девастиране.

Ружић је навео да су возила која данас користе инспектори у просеку стара 25 година, а како је додао, недостаје им и рачунарска опрема.

„У влади смо свесни сваког од ових проблема. Такође смо свесни и незадовољавајућег материјалног положаја инспектора, зато је и ове године обезбеђена корекција корективног коефицијента за инспекторе на локалу која омогућава повећање плата за до 20 одсто“, рекао је министар Ружић.

Додао је да је циљ да се такво повећање обезбеди и за инспекторе на републичком нивоу, што ће се десити након што Влада и Скупштина Србије усвоје измене и допуне закона о платама државних службеника.

Он је истакао значај платформе Е-инспектор, која представља дигитализацију рада инспектора на делу, и у коју су за сада умрежене четири инспекције – тржишна, инспекција рада, санитарна и управна.

У Србији има 42 инспекције у 14 министарстава које контролишу примену прописа у разним областима – безбедност објеката, инфраструктуре, хране, окружења, производа, саобраћаја, као и оне које контролишу рад државних органа, јавних служби, привредних субјеката. Укупан број републичких и локалних инспектора је око 6500.Skip to content