Ружић: Важнo да градови и општине унапређују услуге за грађане

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је важно то што градови и општине унапређују рад своје управе како би грађанима пружили ефикасну услугу.

“За успех свих промена које уводимо, да би управа била по мери свих грађана и привреде, кључна је воља и спремност да се ствари мењају. Данас награђујемо оне локалне самоуправе које јесу показале највећу спремност да уведу услугу безготовинског плаћања у својим услужним центрима”, рекао је министар на свечаном проглашењу најуспешнијих градова и општина у оквиру такмичења “Шампиони безготовинског плаћања”.

Он је подсетио да је Министарство у претходном периоду подржало 14 локалних самоуправа да успоставе Јединствено управно место – да омогуће грађанима да доласком на један шалтер, једно место заврше све послове које имају са управом.

Министар Бранко Ружић на додели признања „Шампиони безготовинског плаћања“

“За три године успели смо да издвојимо милион евра за градове и општине широм Србије, да уреде ЈУМ и подигну квалитет услуга”, рекао је он.

Омогућавање безготовинског плаћања у овим корисничким сервисима је важно јер, како је рекао, осим тога што грађанин више неће морати да обилази  шалтере различитих институција, неће више морати да иду ни у банке и поште да би платио  таксе.

Додао је да се утврђује и  Програм развоје еУправе односно, конкретне активности и мере којима ће наша управа постати еУправа и користити нове технологије, како би грађанима пружила квалитетније и брже услуге.

“Друга важна ствар је истицање позитивних примера којима желимо да подстакнемо и друге општине и градове да уложе максималан напор, како би за грађане и привреду били истински сервис. Са том намером Министарство државне управе и локалне самоуправе, од ове године у оквиру Фонда за локал, покреће награду за градове и општине који су се истакли као најбољи примери добре управе”, додао је министар Ружић.

Такмичење градова и општина које организују Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa, почело је 1. јула 2019. године.

У 60 градова и општина у Србији уведени су ПОС терминали и омогућено је плаћање такси и накнада платним картицама на шалтерима локалне администрације. Награђене локалне самоуправе су  Прибој, Црна Трава, Ириг, Сомбор, Врање, Панчево, Шабац, Нови Сад, Жабаљ, Лесковац .Skip to content