Ружић: Важно је неговање, чување, изражавање културне посебности националних мањина, подршка за 91 пројекат

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је данас уговоре о финансирању 91 пројекта из области културе националних мањина, који су подржани из Фонда за националне мањине у укупном износу од 30 милиона динара.

Свечано потисивање уговора о коришћењу средстава из Буџетског фонда за националне мањине у 2019. години

Ружић је истакао да је ово је већ трећа година како Министарство државне управе и локалне самоуправе додељује средстава из овог фонда, који је из године у годину већи, као и број пријављених и одабраних пројеката.

„Велико је задовољство да смо успели да Фонд за националне мањине повећавамо, и са почетних 1.800.000 данас из 2017. године данас имамо 30.000.000 динара за које се пријавило чак 372 удружења“, рекао је он.

Он је истакао да ћ се кроз овогодишње пројекте промовисати  култура националних мањина, јер су ту област одабрали сами национални савети.

„То је јако важно јер је право на неговање, чување, изражавање културне посебности националних мањина уставно и законско право националних мањина које је гарантовано и и различитим међународним

Свечано потисивање уговора о коришћењу средстава из Буџетског фонда за националне мањине у 2019. години

документима“, рекао је он.

Подсетио је да је у Србији око 13 одсто од укупног броја становништва чине припадници националних мањина.

„Пројектима које финансирамо годинама из овог фонда, као и нашим законодавним и другим активностима, као друштво шаљемо јасну и недвосмислену поруку да тих 13% гледамо као на наше богатство“, рекао је министар Ружић.Skip to content