Ružić: Važno je negovanje, čuvanje, izražavanje kulturne posebnosti nacionalnih manjina, podrška za 91 projekat

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je danas ugovore o finansiranju 91 projekta iz oblasti kulture nacionalnih manjina, koji su podržani iz Fonda za nacionalne manjine u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara.

Svečano potisivanje ugovora o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2019. godini

Ružić je istakao da je ovo je već treća godina kako Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dodeljuje sredstava iz ovog fonda, koji je iz godine u godinu veći, kao i broj prijavljenih i odabranih projekata.

„Veliko je zadovoljstvo da smo uspeli da Fond za nacionalne manjine povećavamo, i sa početnih 1.800.000 danas iz 2017. godine danas imamo 30.000.000 dinara za koje se prijavilo čak 372 udruženja“, rekao je on.

On je istakao da ć se kroz ovogodišnje projekte promovisati  kultura nacionalnih manjina, jer su tu oblast odabrali sami nacionalni saveti.

„To je jako važno jer je pravo na negovanje, čuvanje, izražavanje kulturne posebnosti nacionalnih manjina ustavno i zakonsko pravo nacionalnih manjina koje je garantovano i i različitim međunarodnim

Svečano potisivanje ugovora o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2019. godini

dokumentima“, rekao je on.

Podsetio je da je u Srbiji oko 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina.

„Projektima koje finansiramo godinama iz ovog fonda, kao i našim zakonodavnim i drugim aktivnostima, kao društvo šaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da tih 13% gledamo kao na naše bogatstvo“, rekao je ministar Ružić.Skip to content