Ружић Занијеру: Јединство различитости баштинимо као држава

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са Високим комесаром за националне мањине ОЕБС-а Ламбертом Занијером и представио му активности Министарства на унапређењу услова за остваривање права мањина у Србији.

Ружић је истакао да су само ове године усвојена четири прописа из надлежности Министарства која унапређују законодавни оквир и статус националних мањина у Србији

„Ти закони су наишли на одобравање припадника националних мањина, али и на похвале ОЕБС-а и других референтних међународних институција које су с Министарством учествовале у транспарентном и инклузивном поступку израде тих закона“, рекао је Ружић и оценио да је Србија у неким сегментима далеко испред појединих држава чланица ЕУ када је остваривање права мањина у питању.

Министар је подсетио да је прошле године покренут Фонд за националне мањине који, каже, није функционисао 15 година, да је његов буџет прошле године износио 1,8 милиона динара, док је ове године обезбеђено 21,8 милиона динара.

Ружић је најавио да ће следеће седмице бити потписани уговори са 77 корисника којима су на јавном конкурсу одобрена средства у области информисања на језицима националних мањина.

Министар је истакао да су националне мањине велика драгоценост и компаративна предност Србије у односу на многе државе у региону.

„Чињеница да око 13 одсто укупне популације у Србији чине припадници националних мањина говори о јединству различитости који баштинимо као држава и као влада, и зато покушавамо да то унапредимо“, навео је Ружић.

Он је захвалио Занијеру и Канцеларији ОЕБС-а на, како је истакао, изузетној сарадњи и изразио наду да ће заједнички наставити да унапређују законске прописе и статус припадника националних мањина у Србији.

Високи комесара за националне мањине ОЕБС-а Ламбертом Занијером Занијери је оценио да Србија има добар законодавни оквир који се бави националним нањинама и подржао недавне измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина и Закона заштити права и слобода националних мањина, као и то што су у том процесу учествовали и припадници националних мањина.

Министар Бранко Ружић и високи комесар за националне мањињине Ламберто Занијер на састнаку

„Комуникација са припадницима националних мањина је јако важна да бисмо чули шта су њихови приоритети, а нарочито пред предстојеће изборе за националне савете“, нагласио је Занијери.

Он је позитивно оценио образац сарадње који држава има с националним мањинама кроз билатералне комисије које се баве питањима националних мањина и похвалио то што Србија улаже напоре у интерграцију националних мањина у друштво.

„Видим да Србија добро ради у тој области. Улагање у решавање питања везаних за статус националних мањина представља ресурс за цело друштво“, указао је Комесар.

На питање новинара да ли иницијативе албанског и бошњачког националног савета који захтевају од Уставног суда да преиспита уставност измењених закона могу да изазову политичке тензије и утичу на предстојеће изборе, Занијери је назначио да је позитивно што националне мањине у Србији могу да учествују у доношењу закона, као и да изразе своје неслагање с тим и да се обрате Уставном суду.

„Поздрављам чињеницу да та могућност уопште постоји, јер би то у теорији требало да допринесе смањењу тензија”, поручио је Занијери.

Одговарајући на исто питање, министар Ружић је искључио могућност да ће захтеви појединих националних савета утицати на изборни циклус и подвукао да је то доказ демократичности једног уређеног система.

„Процес израде овог прописа био је веома инклузиван и транспарентан, уз учесће представника свих националниох савета националних мањина у Србији. Тада су имали прилику да укажу на своје резерве, од којих су многе инкорпориране у ове законе. Ово је легитиман начин, а шта је позадина, нека процени јавност“, закључио је Ружић.

На редовним изборима за националне савете националних мањина заказним за 4. новембар бирају се 22 савета, а рок за пријаву изборних листа је 19.октобар

До сада је предато девет листа за изборе за националне савете националних мањина у Србији 4. новембра, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић.Skip to content