Савет за реформу јавне управе усвојио Предлог закључка о прихватању Предлога стратегије РЈУ

Савет за реформу јавне управе усвојио је, на данашњој седници Предлог закључка о прихватању текста Предлога стратегије реформе јавне управе за период 2021-2030. године и акционог плана за период 2021-2025. године.

Седницу је отворила премијерка и председница Савета Ана Брнабић, а седници је председавала потпредседница Савета и министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Премијерка Брнабић истакла је да је реформа јавне управе (РЈУ) један од три стуба наших европских интеграција, поред економије и владавине права. Она је пружила подршку министарки Обрадовић и позвала све чланове Савета да подрже МДУЛС у овом захтевном послу, имајући у виду да ће у овом мандату имати важне и тешке циљеве пред собом, посебно када је у питању унапређење законске регулативе у области РЈУ, али и заштите права грађана и информација од јавног значаја.

Министарка Обрадовић подсетила је да је Предлог Стратегије РЈУ израђен на основу евалуације текуће и уз свеобухватне консултације представника државних органа, независних државних органа, удружења грађана и Привредне коморе Србије и учешће представника Делегације ЕУ у Србији и представника СИГМА/ОЕБС.

Стратегија је кровни документ који обухвата шест области кроз које ЕУ прати напредак Србије у области РЈУ и јавних финансија. Рад на овом документу трајао је годину дана, прошао јавну расправу, а након прибављања мишљења Европске комисије и

донаторског састанка, очекује се мишљење и усвајање на Влади Србије.

На седници је размотрен и увојен Предлог закључка о усвајању Извештаја о раду радне групе за координацију послова из области интерне финансијске контроле у јавном сектору за 2020. годину, као и Информација у вези са програмом Секторске буџетске подршке у области реформе јавне управеSkip to content