СЕДМА СЕДНИЦА ЗАЈЕДНИЧКОГ КОНСУЛТАТИВНОГ ОДБОРА КОМИТЕТА РЕГИОНА ЕВРОПСКА УНИЈА-РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Реформски процеси на модернизацији јавне управе и европске интеграције се настављају, због грађана, развоја Србије и стабилности региона, поруке су које су данас послате са Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије који је одржан данас у Кањижи.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да је поступак преговора за приступање ЕУ несразмеран напретку Србије. „Позиција Србије у преговорима не одсликава спремност наше земље, него одсликава спремност ЕУ у убрзавању и спровођењу проширења“, рекао је Пастор и изразио наду да ће нова Европска комисија имати другачији став по питању проширења и да ће се јасно знати правила игре, не само у односу на земље кандидате, већ и у односу на саму Европску унију.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да је реформа јавне управе, која је један од три стуба за придруживање ЕУ, и њена модернизација приоритет Владе Србије. „Развој еУправе омогућава не само унапређење комуникације између грађана и државе, већ и могућност за даљи привредни и свеукупни развој земље. Циљ Министарства је да развојем еУправе омогућимо и транспарентнији рад локалних самоуправа и тако утичемо на развој демократских процеса у нашој земљи“. Он је истакао да је у том циљу донет велики број прописа, који се сада имплементирају и да грађани већ сада могу осетити прве предности еУправе.

Шеф II сектора операција Делегације ЕУ у Србији Штефан Худолин, задужен за прекограничну сарадњу, локални развој и јавну администрацију рекао је да смо сведоци великих промена у контексту проширења ЕУ, међутим дугорочни циљ Србије остаје исти. „Без дилеме Србија је направила велики помак на путу ка ЕУ током протеклих година, ипак остало је још много тога да се уради, јер успех у приступању ЕУ мери се пре свега бројем затворених, а не бројем отворених поглавља“ рекао је он и нагласио да је питање затварања поглавља питање јасних, опипљивих и спроведених реформи, чији су носиоци и локалне самоуправе. „Локалне самоуправе су „лица администрације“ које грађани виде. Њихов ефикасан, транспарeнтан и професионалан рад подстаћиће грађане да преузму активну улогу у сопственим заједницама“ закључио је Худолин.

Заједнички консултативни одбор основан је 2014. године и његов задатак је успостављање дијалога и сарадње између регионалних и локалних власти у Србији, с једне стране, и Комитета региона Европске уније, с друге стране, као и њихова припрема локалних самоуправа за учешће у раду Комитета региона ЕУ након ступања у чланство Европске уније. Теме овогодишњег састанка су приступање ЕУ, улога локалних самоуправа у овом процесу и развој еУправе.

Ово тело се састаје два пута годишње, наизменично у Србији и Бриселу, а 7. седница је трећа која се организује у Србији.Skip to content