Србија је спремна и одлучна да настави даље пут реформи и европских интеграција

„Успешна имплементација Секторског реформског уговора за сектор реформе јавне управе (РЈУ) и управљање јавним финансијама (УЈФ) указује на нашу спремност и одлучност да наставимо даље на путу реформи и европских интеграција“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе и председница Савета за РЈУ Марија Обрадовић на данас одржаном Шестом састанку Високог дијалога о политикама у оквиру реформе јавне управе између Републике Србије и ЕУ.

Она је подсетила да је циљ данашњег састанка ефикасније комуницирање напретка, резултата и циљева у остварењу реформи, али и континуирана дискусија по питању најважнијих тема у области реформе јавне управе и реформе јавних финансија.

„Политика РЈУ је још од 2014. године у континуитету у фокусу рада Владе Републике Србије, а у априлу ове године усвојили смо и нову Стратегију РЈУ за период до 2030. године. Визијом Стратегије – УПРАВА ПО МЕРИ СВИХ НАС, циљ нам је да фокус процеса реформи померимо од управе као регулатора, ка управи као сервису који је оријентисан ка грађанима и другим крајњим корисницима“, поручила је Обрадовић.

Имајући у виду да је дијалог последњи пут у овом формату одржан пре више од две године, као и имајући у виду пандемију Ковид 19 вируса и њене последице по Србију, измењени су и успешно примењени и Стратегија РЈУ, као и Секторски реформски уговор, а директном подршком буџету Србије и пројектима комплементарне подршке дат је изузетан допринос изградњи управе по мери свих грађана по угледу на најмодерније европске стандарде и праксе, закључила је Обрадовић.

У дијалогу су поред министарке Обрадовић учествовали представници националних институција Мирослав Гачевић, в.д.помоћника министра за европске интеграције и Верица Игњатовић, помоћница министра финансија и Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, као и представници Европске комисије, који су се укључили преко online платформе.

Теме о којима се разговарало односиле су се на најзначајније аспекте РЈУ, пре свега на примену новог стратешког оквира за период 2021-2030, примену законодавства које регулише статус државних службеника на положају, управљачку одговорност, успостављање аналитичких јединица, планирање и координацију јавних политика, информациони систем за управљање људским ресурсима, спровођење Закона о општем управном поступку, као и теме које се односе на реформу јавних финансија, као што су капиталне инвестиције.

Високи дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе је од суштинске важности како за сам процес реформе јавне управе, тако и за целокупан процес европских интеграција, имајући у виду да је РЈУ један од његових основних стубова.

Фото галерија

 Skip to content