Србија не пристаје на окупацију и на наређења са стране

На Тргу Топличких јунака у Прокупљу обележен је Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у присуству државног врха Србије, челника Републике Српске, црквених великодостојника, као и великог броја грађана.

Државно-комеморативни скуп почео је опелом који је служио патријарх српски Порфирије са свештенством.

Председник Републике Александар Вучић је у обраћању подсетио на то да је прва НАТО бомба која је убила српског војника Бобана Недељковића пала баш овде у Прокупљу. Он је поручио да се Србија још не да и не пристаје на комадање.

„Има један мали народ у Европи, у једној малој земљи, који се даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на окупацију и на наређења са стране. Један мали, али поносан народ који хоће будућност за себе и своју децу“, поручио је Вучић.

Он је напоменуо да је данас Приштина примљена за придруженог члана Парламентарне скупштине НАТО-а поручивши да тек сада знамо да никада нећемо у НАТО, да ћемо да чувамо и штитимо своју војну неутралност.

„Нема чиме Приштину нису наградили, нема чиме Србију нису казнили, али не могу да нам отму право да живимо за своју земљу и право да слободу волимо више од било чега“, истакао је председник. Он је поручио да прљави посао комадања Србије није обављен.

„Јачи је овај народ и јача је Србија него што мислите. Одупираћемо вам се док дишемо, одупираћемо вам се јер не можете да нам укинете слободу“, нагласио је Вучић.

Он је истакао да Србија никада неће добровољно пристати да јој узму Косово и Метохију – да нестане Србија, поручивши да ћемо се борити свим што имамо да сачувамо своју територију.

Патријарх српски Порфирије истакао је да је пре 25 година невина крв падала широм наше земље и да зато памтимо прошлост, али да живимо садашњост која нам је дата и одлучно идемо у будућност. Он је поручио да је срећан човек, јер никакав ултиматум није поколебао наш народ да одустане од љубави бога и ближњег.

„Иако је цена таквог опредељења врло скупа, она је истовремено и залог опстанка и трајања, не само на географским мапама, него и у вечности, у царству којем нас је усмерио Свети Сава, а којем се приближио и честити кнез Лазар“, истакао је патријарх.

Према његовим речима, и поред чињенице да смо изгубили најмилије и поред тога што је туга скрхала наша срца, главни осећај који нас обузима не треба да буде неутешна жалост него најдубље сазнање и уверење да смо имали, да имамо и да ћемо имати најдостојније међу нама, који ни за шта нису хтели и неће да замене своју голготску жртву за егзекуторске привилегије.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су се Србија и српски народ после НАТО бомбардовања издигли и да да је Србија данас стабилна и сигурна земља за све њене људе, без обзира на нацију и народ.

Анђелка Тошовић, сестра најмлађе жртве НАТО агресије Бојане Тошовић и ћерка настрадалог Божина Тошовића, истакла је да време пролази, али да ране на души не зарастају.

„Мог оца и моју сестру нисам упознала, била сам у мајчиној утроби те тужне вечери 11. априла 1999. године, била је велика субота, моја породица се спремала за наш велики празник Васкрс. Требао је бити њихов први заједнички празник, али нико није ни слутио да ће бити последњи и да ће сваког следећег бити кнедла у грлу моје мајке и сузе на њеном лицу“, истакла је она.

Обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године присуствовао је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић.

Извор текста: Влада Републике Србије

Фото галерија – извор ТанјугSkip to content