Шумадијски управни округ је центар модерне индустрије

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састала се данас у Крагујевцу, у седишту Шумадијског управног округа, са начелницом округа Биљаном Илић Стошић, градоначелником Крагујевца Николом Дашићем и председницима општина из Шумадијског управног округа.

Она је истакла да је Крагујевац индустријски центар Шумадијског управног округа и да су око њега концентрисане све локалне самоуправе које су га препознале као катализатора убрзаног развоја у овом делу Србије. Уједно, она је позвала општине са подручја да међусобно сарађују и да се удружују у различитим областима како би оствариле још боље резултате, истичући да је министарство сигуран партнер општинама и градовима на путу испуњења визије и стварања бољих услова за живот грађана.

„Више стотина милиона динара је МДУЛС до сада уложило у Шумадијски управни округ. У Тополи тренутно градимо дечије игралиште и теретану на отвореном што смо подржали са више од 20 милиона динара, док смо прошле године у овој општини унапредили јавну расвету. Три године за редом смо финансирали одржавање етно сајмова, а 2023. године смо заједнички завршили реконструкцију фискултурне сале „Средње школе Краљ Петар Први“ у чију обнову је МДУЛС уложило 28 милиона динара. Такође, у општини Лапово ове године реновирамо простор за ватрогасну служби“, рекла је министарка Жарић Ковачевић.

Она је додала да је МДУЛС недавно помогло да се у Баточини модернизује мрежа јавног осветљења. Осврнула се и на то да у Аранђеловцу од 2021. године функционише јединствено управно, а да у Рачи оно ради већ годинама. Како је рекла, у Книћу је министарство помогло прву фазу адаптације Дома културе, а у Рачи је прошле године модернизован рад локалног парламента увођењем система за електронско вођење седница.

Министарка је поручила и да Крагујевац у наредном периоду очекују велика улагања државе, истакавши да је према Владином плану „Скок у будућност“ предвиђено да се инвестира у инфраструктуру, као и изградњу Универзитетског-клиничког центра УКЦ Крагујевац.

Поред министра државне управе и локалне самоуправе Јелене Жарић Ковачевић, начелника УО Биљане Илић Стошић и градоначелника Крагујевца Николе Дашића, састанку у седишту Шумадијског управног округа данас су присуствовали и лидери локалних самоуправа са подручја и то: Бранко Радосављевић, председник општине Рача, Невена Ирић, заменик председника општине Аранђеловац, Бобан Миличић, председник општине Лапово, Дејан Аранђеловић, председник општине Баточине, Драган Јовановић, председник СО Топола и Срећко Илић, председник општине Кнић.

Аутор фото: МДУЛСSkip to content