Удовички: Почетак примене Закона о инспекцијском надзору

Примена Закона о инспекцијском надзору над нерегистрованим субјектима, као и послодавцима код којих радници раде „на црно“ почиње од данас, најавила је министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

Она је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекла да су законом који је усвојен у априлу предвиђена овлашћења и дужност сваке инспекције да у својој области обавља надзор над нерегистрованим субјектима и примењује принудне инспекцијске управне мере.

 

„Очекујемо да ће се тиме повећати ниво законитости и безбедности пословања и поступања у свим областима“, рекла је Удовички.

Она је казала да није циљ да се кажњавају грађани који су на рубу егзистеницје, већ да на пример, ако неко производи храну мора да се зна да ли то чини на прави начин и да ли се грађанима може гарантовати безбедност.

Министарка је казала да ће се правити процене и на сваки начин долазити до информација и сазнања о нерегистрованим делатностима.

Удовички је казала да тренутно нема тачних информација колико је нерегистрованих субјеката, али да очекује да ће сада њихов број опасти.

„Већ сада добијамо информације да су неке кланице у севернобачком округу које су радиле нерегистровано, почеле да формализују рад, што охрабрује“, рекла је министарка.



Skip to content