УДОВИЧКИ СА ПРЕДСТАВНИКОМ ВЛАДЕ САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ НЕМАЧКЕ

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички разговарала је данас са опуномоћеником Владе Савезне Репулике Немачке за људска права и хуманитарну помоћ и послаником Бундестага, Кристофом Штресером (Christoph Strässer). Састанку је присуствовао и немачки амбасадор Хајнц Вилхелм.

У сусрет изборима за националне савете националних мањина, који ће се одржати 26.октобра 2014. године, министарка је упознала саговорнике да је на основу привременог закључења Посебног бирачког списка одлучено да на непосредне изборе иду 17 националних мањина, а да ће се, путем електорске скупштине, бирати чланови националних савета пољске, македонске, црногорске и хрватске националне мањине. „Велико ми је задовољство што смо учинили максималан напор како би омогућили представницима националних мањина да се у што већем броју упишу у Посебан бирачки списак, те је и ромска национална мањина успела да оствари услов за излазак на непосредне изборе“, рекла је Кори Удовички и додала да је у току целокупног процеса све протекло у најбољем реду.

Упознала их је и са надлежностима националних савета националних мањина, посебно у остваривању права националних мањина, која су им загарантована према Уставу Србије, и то у области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма.

Удовички је нагласила да ће са новоизабраним представницима НСНМ, по завршетку избора у октобру и након конситуисања савета, обављати редовне разговоре у светлу активности које предстоје Министарству из ове области.

Амбасадор Немачке похвалио је интеграцију мањина у политички систем, нарочито кроз пример СВМ који су заступљени у Народној скупштини. У разговору је такође истакнуто да државни органи раде на проналажењу механизма како би се утврдио број представника мањина међу запосленима у јавној управи, будући да није обавезујуће изјашњавање о националној припадности.Skip to content