Удовички: спречити политизацију савета националних мањина

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изразила је задовољство начином на који су спроведени избори за националне савете националних мањина, али и истакла да је сада потребно спречити њихову политизацију.

„Када је реч о процедури ми смо задовољни, али морам да нагласим да мислимо да је политизација целог изборног процеса била висока и да сада морамо добро да размислимо како да не дође до политизације рада тих савета“, казала је Удовички Тањугу.

Она је навела да је функција националних савета националних мањина, у складу са Уставом Србије, остваривање културне аутономије, одржање идентитета припадника националних мањина и да нема разлога да „држава финансира нечији политички рад у том смислу“. Како је навела министарка, излазност на изборе за националне савете националних мањина је била значајна.

„Очекујемо да ће заиста ти савети сада да буду конституисани како треба. Припремили смо подзаконска акта која помажу у томе, припремамо још нека акта да баш онако помогнемо да на првим седницама, конститутивним седницама савета, људи тачно знају, да немају дилема, ко председава до избора председавајућег и слично“, казала је Кори Удовички.

Према њеним речима, показало се да су измене Закона о националним саветима националних мањина које су усвојене у мају у Скупштини Србије биле добро конципиране и осмишљене. „То што ће да се понове избори на четири изборна места, то је минимално“, казала је министарка.

Републичка изборна комисија, која је спровела изборе за националне савете националних манина, одлучила је да се ти избори понове на четири изборна места у Тутину и Бујановцу, због неправилности које су се догодиле у току гласања у недељу, 26. октобра. Избори за Савет бошњачке националне мањине поновиће се на три места у општини Тутин, док ће у Бујановцу на једном месту бити поновљени избори за Савет албанске мањине.

Удовички је навела да су електорске скупштине за све три националне мањине које су ишле на електорске изборе – хрватска, црногорска и македонска заједница, сасвим добро прошле.Skip to content