Удовички: Влада спровела значајне реформе

Влада је спровела значајне реформе у области буџетске транспарентности и подизања капацитета цивилног друштва, наводи се у Извештају о напретку Србије у оквиру међународног Партнерства за отворену управу (ПОУ). Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички изјавила је, тим поводом, да је циљ да управа постане сервис грађана, а не да их шаље од шалтера до шалтера.

У Палати Србија је представљен извештај Независног механизма за извештавање о напретку Србије у коме се наводи да је Србија у великој мери испунула планове ПОУ. Министарка Удовички је, на представљању извештаја за 2014. и 2015. годину, истакла да се, такође, ради и на затезању и смањивању броја запослених у централној управи. У извештају се каже да Србија треба још да ради на укључивању локалних самоуправа у Партнерство за отворену управу.

 

ПОУ је добровољна међународна иницијатива у којој учествује 69 држава широм света, а има за циљ да осигура обавезе влада према својим грађанима у смислу промовисања транспарентности, оснаживања грађана, борбе против корупције и коришћења нових технологија ради јачања система управљања. Реч је о иницијативи коју је покренуо амерички председник Барак Обама 2011. године и добровољни је акт држава чланица и препоруке нису обавезујуће за државе.

„Држава треба да промени однос према грађанима, да буде сервис грађана, да развије партнерски однос и буде подршка грађанима и привреди“, казала је Удовички. Удовички је рекла да је у претходном периоду усвојено неколико системских закона, на пример Закон о инспексциј надзору и Закон о општем управом поступку. Она је подсетила да је на основу Закона о општем управом поступку 8. јуна рок да управа више не тражи од грађана податке које већ има у својим евиденцијама. „Први велики задатак је да се од 8. јуна од грађана више не траже подаци који већ постоје у службеним евиденцијама и ако продужавате лицну карту треба само да дате стару. За било који документ који држава има не треба да вам тражи оно што има и да шаље са једног шалтера на други“, рекла је Удовички.

 

Програмска директорка Центра за европске политике Милена Лазаревић је изјавила да се види постепено отварање државе и да постоји све већи дијалог између државе и цивилног друштва.

„То можемо оценити као добар напредак“, нагласила је Лазаревић. Представљању извештаја је присуствовала и чланица УО Партнерства за отворену управу Вероника Крету која је похвалила Србију.

Акциони план Србије има четири тематске области: фискалну транспарентност, борбу против корупције, приступ информацијама и учешће јавности.Skip to content