Високополитички дијалог о Реформи јавне управе: Израда свеобухватних политика за привлачење, мотивисање и задржавање квалификованих стручњака у јавним управама Западног Балкана

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић учествовала је данас, у име министра др Александра Мартиновића, на 15. састанку Управног одбора Регионалне школе за јавну управу (РеСПА) на министарском нивоу, одржаном онлајн.

Обративши се у оквиру министарског панела, Мачужић Пузић је као један од најзначајнијих резултата реформе јавне управе у Републици Србији истакла то што је Стратегијом РЈУ за период 2021-2030. године уведена кровна политика пружања услуга, имајући у виду да је то најважнија област реформе са аспекта грађана и привреде. Према њеним речима, захваљујући дигитализацији, грађанима је омогућено да електронски комуницирају са органима управе, и то путем Портала еУправа, на ком је тренутно доступно 340 услуга за кориснике, које покривају различите области живота и пословања.

Мачужић Пузић је нагласила да је развојем дигиталне управе у Србији грађанима уштеђено више од 350 милиона сати чекања, те да дигитализација има позитиван утицај и на очување животне средине. Она је подсетила и на то да је Министарство државне управе и локалне самоуправе до сада уложило укупно 345 милиона динара у успостављање јединствених управних места у градовима и општинама широм Србије, што је још један важан резултат реформских процеса.

Министарски панел нагласио је кључну потребу за привлачењем младих стручњака у сектор јавне управе, као и неопходност модернизације јавних институција како би постали пожељан послодавац за младе таленте. Мачужић Пузић је навела да је МДУЛС у стратешким документима препознало потребу привлачења квалитетних кадрова, те да је недавно организовало трећи по реду Сајам студентске стручне праксе у јавној управи. Како је истакла, овај процес започет 2021. године, а заснован на блиској сарадњи са пет државних универзитета и тада скромних 18 органа јавне управе који су се први прикључили иницијативи, сада броји 73 органа из 33 локалне самоуправе у Србији и близу 900 места за похађање стручне праксе у органима јавне управе.

Потврђујући заједничку изјаву приликом високополитичког дијалога о реформи јавне управе „Атрактивна и квалификована јавна управа за будућност“, представници земаља чланица РеСПА-е обавезали су се да ће уложити додатне напоре у осмишљавање и спровођење акција и политика које ће допринети да рад у државним управама земаља Западног Балкана буде одабрани каријерни пут. Такође, обавезали су се да ће подржавати развој и имплементацију програма мобилности, предузимати регионалне иницијативе за јачање капацитета, размену знања и искустава, учествовати у креирању политика и пружању услуга, као и у многим другим областима РЈУ, као једног од основа процеса европских интеграција, а у светлу новог Плана раста ЕУ за Западни Балкан.

На 15. састанку УО РеСПА-е једногласно је, између осталог, усвојени Годишњи извештај рада ове организације и буџет за 2024-2025. годину.

Фото галерија – извор РеСПА и МДУЛС

 Skip to content