Вредне донације Републике Турске за побољшање квалитета здравствене заштите у три локалне самоуправе у Србији

Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са Амбасадом Републике Турске у Републици Србији, организовало је данас у Палати Србија свечану церемонију доделе донација Турске Агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА) граду Кикинди и општинама Босилеград и Бујановац.

У циљу побољшања квалитета здравствене заштите грађана ових локалних самоуправа, Кикинди је додељена донација у виду инкубатора за превремено рођене бебе, док су за здравствене центре Босилеграда и Бујановца обезбеђена амбулантна возила.

Напоменувши да данашњи догађај уједно представља и први пут да МДУЛС успоставља стратешку сарадњу са Републиком Турском, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић истакао је да су Србија и Турска истински пријатељске земље, те да су билатерални односи на највишем нивоу у историји, што је, пре свега, резултат узајамног поштовања, разумевања и личних пријатељских односа између председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

„Санитетска возила донирана Босилеграду и Бујановцу омогућиће бржу, квалитетнију и ефикаснију здравствену заштиту за све грађане, као и унапређење услова рада за све запослене у хитним службама у овим општинама, док ће се набавком нових инкубатора за Кикинду значајно побољшати услови лечења и брига за најмлађе становнике овог града. Верујемо да је ово само почетак, односно прва у низу заједничких активности Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Републике Турске, које за циљ имају побољшање животних услова свих наших грађана, што целокупан државни врх Србије сматра својим најважнијим задатком“, нагласио је Мартиновић. Он је поручио да овакве иницијативе, у ширем смислу, доприносе и економској и социјалној стабилности, као и друштвеном развоју наше земље, те додао да је даље јачање дијалога и сарадње Србије и Турске у свим областима обострани интерес.

Осврнувши се на састанак који је крајем прошле године одржао са министром Мартиновићем, амбасадор Републике Турске у Београду Хами Аксој изразио је задовољство што су захтеви изнети том приликом испуњени у веома кратком року.

„ТИКА је у Србији спровела 363 пројекта и активности, чија укупна вредност износи готово 40 милиона америчких долара. Ови пројекти обухватају велики број  сектора, укључујући образовање, здравство, пољопривреду, сточарство и инфраструктуру. Турска придаје посебну важност подршци локалним самоуправама у Србији, а сарадња са српским општинама и градовима несумњиво доноси видљиве користи у свакодневном животу локалног становништва. Изузетно смо задовољни што ће данашње донације директно утицати на побољшање квалитета живота становника Босилеграда, Бујановца и Кикинде“, истакао је амбасадор, те додао да ће ТИКА наставити са спровођењем пројеката који за циљ имају добробит грађана Србије.

Директор ТИКА-е за Балкан и Источну Европу Мухамед Унал нагласио је да је благостање људи приоритет ове турске агенције, због чега већ 32 године неуморно наставља са својим активностима, као организација која рефлектује глобални хуманитарни став Републике Турске са конкретним развојним пројектима на терену.

„ТИКА је од оснивања канцеларије у Београду 2009. године реализовала више од 60 пројеката у сектору здравства. Реновирали смо неколико болница и домова здравља, опремили лабораторије за медицинске анализе, пружили хардверску подршку, донирали возила хитне помоћи, те одржали низ здравствених обука. Данашњом примопредајом санитетских возила за транспорт пацијената омогућено је пружање квалитетније и лакше здравствене услуге становницима Босилеграда и Бујановца“, изјавио је Унал.

Сертификате о донацијама амбасадор Аксој уручио је данас градоначелнику Кикинде Николи Лукачу и председницима општина Босилеград и Бујановац Владимиру Захаријеву и Нагипу Арифију, а догађају су присуствовали и представници Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђa.

Фото галерија – извор ТанјугSkip to content