Закон о инспекцијском надзору до краја године

Закон о инспекцијском надзору, који ће да промени и унапреди делотворност српске државе, биће у Скупштини Србије до краја године, најавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички. Удовички је рекла Тањугу да ако постоји један реформски закон који ће заиста да промени и унапреди делотвордност српске државе то је закон о инспекцијском надзору.

Министарка је рекла да је завршена јавна расправу и позвала све грађане да погледају на сајту министарства или на порталу е-управе не само најновију верзију Нацрта закона него и детаљно изложен садржај јавне расправе и одговоре зашто нека решења нису прихваћена, као и која решења су прихваћена. Према њеним речима, прави изазов тог закона биће његово спровођење и он неће бити стављен на дневни ред пре него што се припреми добар број подзаконских аката.

Удовички је навела да закон неће задирати у секторске, ресорне законе, односно основне прописе и циљеве које секторске инспекције морају да испуњавају да би спровођењем принципа које је поставио променио суштинско понашање свих инспекција.

„Инспекције се заправо боре за то да што већи број привредних субјеката пре свега или других организација науче и оспособе се и што боље раде на примени закона уместо да их хватамо у грешци, да би били сигурни да примена овог закона заиста затвара простор који је сада огроман за сиву економију, да бисмо били сигурни да се затвара простор за корупцију“, навела је Удовички. Додала је да све то захтева да закон буде заиста осмишљено спроведен и сада се ради на припреми плана спровођења тог закона.Skip to content