Желим да последњи четвртак у месецу у Народној скупштини буде најгледанији програм у Србији

„Желим да последњи четвртак у месецу, када нас у Народној скупштини пропитују грађани кроз глас народних посланика, буде најгледанији програм у Србији“, изјавила је Марија Обрадовић, која је јуче, први пут по ступању на дужност министарке државне управе и локалне самоуправе одговарала на питања народних посланика.

Она је истакла да је институт посланичких питања последњег четвртка у месецу, у времену од 16 до 19 часова, веома важан контролни механизам Парламента над радом Владе Србије и поручила да би волела да грађани знају да су питања која народни посланици постављају члановима Владе резултат њихове комуникације са народним поосланицима, јер у Народној скупштини се пита оно што питају грађани Србије.

Одговарајући на питања, министарка Обрадовић навела је да је 1.септембра 2020.године успостављен Централни регистар становништва, односно централна, врло поуздана база података, која садржи 13 основних евиденција у држави са подацима о грађанима.

„Централни регистар становништва треба да послужи институцијама у Србији да грађани не иду од шалтера до шалтера, већ да институције из регистра потражују податке, што ће нам омогућити уштеду и у времену и у новцу, а што је најважније омогућити да радимо брже, практичније и модерније, што је и главна порука Е-управе“, истакла је Обрадовић.

Она је поручила да држава мора да буде ефикаснији сервис грађана и да цео систем Е-управе мора да нас научи да постанемо Е-грађани. Министарка је позвала грађане да буду на том путу партнер држави и да на Порталу Е-управе провере своје податке, а да на шалтерима пошта и пореских администрација у локалним самоуправама затраже параметре, како да се прикључе и провере евиденције из регистра.

Говорећи о још једном пројекту Министрства, а који као и претходни има снажну подршку Кабинета премијерке, министарка Обрадовић представила је Националну академију за јавну управу, за коју је истакла да је институција створена са циљем да се унапреде капацитети и компетенције државних службеника и функционера на свим нивоима власти у земљи.

„То је институција где сви запослени у јавној управи, па тако и носиоци функција, могу да се упознају са обавезама позиција на које су изабрани. После ових избора у Србији имамо нових 60 градоначелника и председника општина, који се до сада нису сретали са таквом врстом одговорности. Зато је Национална академија за јавну управу осмислила програм обуке за нове локалне лидере, како би им помогли на њиховим новим пословима и како би грађани који су их бирали били задовољнији“, истакла је министарка МДУЛС.

 Skip to content