ОДРЖАН НОВИ БРИФИНГ ЗА МЕДИЈЕ О ЗНАЧАЈУ СЕКТОРСКЕ БУЏЕТСКЕ ПОДРШКЕ

У оквиру ЕУ пројекта „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“ одржан је још један онлајн брифинг за медије, а присуствовало му је око 15 представника националних и локалних медија.  

Циљ брифинга био је да се новинарима појасни инструмент Секторске буџетске подршке и његов допринос реформи јавне управе, као и значај Оквирног споразума ИПА II, о којима је говорила Мила Станковић, в.д. помоћнице министра у Сектору за европске интеграције и међународну сарадњу у Министарству државне управе и локалне самоуправе. 

Секторска буџетска подршка један је од најважнијих инструмената које једна земља користи у процесу приступања Европској унији, а Република Србија започиње имплементацију другог по реду овог инструмента. 

Нови Секторски реформски уговор, који смо потписали са Европском комисијом, а који се финансира средствима ИПА II, износи 30 милиона евра, од чега је 26 милиона евра посебно опредељено за директну подршку буџету Републике Србије. Преостала средства ће се користити за пројекте техничке подршке који имају за циљ да допринесу ефективној имплементацији овог инструмента на дужи рок“, рекла је помоћница министра Станковићева. 

Она је истакла и да Република Србија годишње подноси Европској комисији извештај о напретку као и финансијски захтев на основу поменутог извештаја самопроцене, након чега ЕУ спроводи детаљну проверу изнетих тврдњи. Након опсежне провере и позитивног исхода, Европска унија одобрава директно плаћање буџету наше земље. 

Стратегија реформе јавне управе, која покрива период од 2021. до 2030. године, фокус ставља на побољшање квалитета услуга грађанима и привреди, транспарентност и одговорност, а уз Секторску буџетску подршку, у наредне три до четири године очекују се опипљиви резултати и позитиван утицај на свакодневни живот грађана, истакла је Мила Станковић. 

Новинаре је посебно интересовао институт „вршилаца дужности“ и шта држава ради да би се смањио број оних који се налазе у том статусу. Тим поводом, помоћница министра Станковић је навела да Србија има за циљ да до краја 2023. године смањи проценат државних службеника на положају у статусу в.д. и то на мање од 35 посто, а да их до краја 2025. године у том статусу буде мање од 10 процената.   

На крају брифинга, експерти на пројекту „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“, Сузана Трнинић и Александар Ђукић, најавили су нове активности у области промовисања и приближавања теме реформе јавне управе грађанима. Skip to content