Удовички: Нерегистровани субјекти нам не могу више измицати контроли

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички разговарала је данас са представницима републичких и локалних инспекцијских служби уочи примене Закона о инспекцијском надзору која почиње 30. јула.

„Јавност очекује, привреда очекује, а логика налаже да нам нерегистровани субјекти више не измичу контроли“, започела је своје обраћање инспекторима потпредседница Владе, будући да је остало још два дана до примене Закона, којом ће се омогућити надзор над нерегистрованим субјектима и увиђај у стамбеном простору где нерегистровани субјекат обавља делатност.

Потпредседница Удовички је изразила очекивање да ће се и почетком августа одржати прва седница Координационе комисије, која ће бити јак механизам, не само за бољу координацију инспекција, већ и за повраћај угледа инспекторима „којих имамо мање него што је потребно“. Она је прецизирала да се анализом јавне управе Министарства државне управе и локалне самоуправе дошло до закључка да државна администрација није прегломазна и да има вишкова, али да се мора радити и на реорганизацији рада и запошљавању  стручњака, посебно оних потребних на путу ка ЕУ и за инспекцијски надзор.

 

Удовички је изразила разумевање да су нова овлашћења која доноси Закон о инспекцијском надзору „огромна промена у оптерећивању рада инспектора“, али да се стога приступа постепеној примени закона и обукама инспектора, уз спровођење мера из реформе јавне управе која подразумева и јачање њихових капацитета.

Општи утисак који су изнели представници инспекција је да Закон о инспекцијском надзору представља значајан помак на боље у односу на ранију ситуацију, али да ће свакако највећи изазов представљати његова примена у пракси. Апострофирано је да је методолошки одлично дефинисано шта се конкретно сматра нерегистрованим субјектом, чиме се отклањају недоумице.

Такође, било је речи да је потребна опсежна анализа структуре сиве економије по секторима, како би инспектори имали јаснију слику која би им помогла у поступању према нерегистровани субјектима.

На састанку је истакнута и одлична сарадња и партнерски однос између Министарства државне управе и локалне самоуправе, УСАИД-а, СКГО, као и ресорних министарстава и њихових инспекцијских служби.Skip to content