Unapređenje zakonodavnog okvira za prava nacionalnih manjina kroz inkluzivan proces

U okviru posete ministra unutrašnjih poslova pokrajine Baden Virtemberg Rajnholda Gala sa delegacijom, održan je danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na temu položaja nacionalnih manjina u Srbiji, odnosno položaja nemačke nacionalne manjine.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, registre i matične knjige Ivana Antić je na samom početku informisala delegaciju da se, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 4.064 lica izjasnilo kao Nemci, a da je prema poslednjim podacima 2.484 pripadnika nemačke nacionalne manjine upisano u Poseban birački spisak nacionalne manjine. Ovi podaci govore o velikoj zaintersovanosti pripadnika nemačke nacionalne manjine da biraju svoj savet i ostvare pravo na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma koje je pripadnicima nacionalnih manjina garantovano Ustavom Republike Srbije, rekla je ona.

 

Antićeva je naglasila da Ministarstvo ima izuzetno dobru i uspešnu saradnju sa predstavnicima Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, koji je konstituisan nakon izbora za nacionalne savete u oktobru 2014. godine i broji 15 članova.

„Ova Vlada je uspostavila kontinuiran dijalog sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina na najvišem nivou“, naglasila je na samom početku Antićeva i dodala da su u ovom sazivu održane tri sednice Saveta za nacionalne manjine, kojim predsedava predsednik Vlade Republike Srbije, kao i veliki broj sastanaka nacionalnih saveta sa resornim ministarstvima. U tom kontekstu, ona je pomenula i rad na Akcionom planu za unapređenje položaja nacionalnih manjina, koji treba da odgovori na preporuke EU, kako bi se obezbedilo kontinuirano poboljšanje položaja pripadnika nacionalnih manjina. „Zakonodavni okvir za prava nacionalnih manjina unapređujemo kroz inkluzivan proces“, istakla je Antićeva.

Savetnica potpredsednice i ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marija Lukić naglasila je da se kroz rad Saveta za nacionalne manjine rešavaju najvažnija pitanja za nacionalne manjine, poput nastave i televizijskog programa na jezicima nacionalnih manjina. Pomoćnik ministra za evropske integracije, međunarodnu saradnju i projekte Irena Posin je ovom prilikom rekla da većina nacionalnih saveta održava dobru saradnju sa lokalnim samoupravama kako bi se u svakodnevnom životu unapredila inkluzija manjinske zajednice.

Gal je pohvalio odnos koji Vlada Republike Srbije ima prema nacionalnim manjinama, koji može biti primer drugima.



Skip to content