Koceljeva – biser Tamnave

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena Koceljeva. Smeštena u plodnoj Tamnavskoj ravnici, u severozapadnom delu Centralne Srbije, Koceljeva je ponosna na svoju istoriju – obrazovanog i hrabrog Pop Luku, ali i sadašnjost – uređenu industrijsku zonu i podršku lokalne vlasti stranim i domaćim firmama koje uslove, dozvole i ostalu papirologiju završavaju u rekordno kratkim rokovima, imaju dobre odnose sa ostalim nivoima vlasti, niske cene infrastrukturnog opremanja i obrazovan i vredan radni kadar.

U Koceljevi je zgrada Velike škole nepokretno kulturno dobro, a sa zgradom Male škole, kao spomenikom kulture i crkvom, svrstava se u najstarije sačuvane građevine, čineći urbanistički osmišljen centar mesta.

Na Festivalu zimnice, svakog poslednjeg vikenda septembra,sastane se  više od 120 izlagača zimnice, voća i povrća, meda i rakije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Norveške i pored druženja takmiče se i u pripremanju lovačkog gulaša.

A kako pripremiti turšiju, jelo toga kraja, pogledajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs