MDULS ohrabruje gradove i opštine u Srbiji da razvijaju svoje lokalne politike u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom

„Godinama unazad MDULS aktivno učestvuje u svim projektima partnerskih organizacija kojima se unapređuju politike pristupačnosti javnih ustanova, posebno na lokalnom nivou, i dodatno ohrabrujemo sve gradove i opštine u Srbiji da razvijaju svoje lokalne politike u svim sferama zaštite prava osoba sa invaliditetom. Iako nije resorno ministarstvo, MDULS, uvek i na svakom mestu vodi računa i brine o interesima onih grupa građana kojima je dodatna podrška društva potrebna“ poručio je Čedomir Rakić, državni sekretar MDULS na 28. Međunarodnoj konferenciji regionalne asocijacije slepih Balkana.

On je istakao da je Balkanski konsultativni komitet prepoznao rezultate rada Saveza slepih Srbije, koji je ove godine domaćin skupa, što govori o posvećenosti Saveza unapređenju položaja slepih i slabovidih osoba, ali i o posvećenosti  države da na sistemski način, normativno i u praksi, rešava probleme sa kojima se suočavaju sve ranjive kategorije stanovništva.

Zahvalivši Savezu slepih Srbije što kontinuirano na skupovima ovakve vrste predstavlja našu zemlju u najboljem svetlu, Rakić je istakao i blisku i dobru saradnju Saveza sa državnim organima, institucijama i organizacijama od državnog, preko pokrajinskog do lokalnog nivoa, u cilju iznalaženja najboljih i inovativnih rešenja za probleme sa kojima se slepe i slabovide osobe u našem društvu suočavaju.

Govoreći o primerima dobre praske u Srbiji, on je podsetio na gradsku upravu Šapca, koja je prošle godine primila u stalni radni odnos mladog i darovitog slepog IT stručnjaka.

„To je pravi primer kako lokalne samouprave postaju servis svojih građana, što jeste cilj reforme javne uprave u našoj zemlji, a sa druge strane primer kako se u taj proces uključuju osobe sa invaliditetom kao ravnopravni članovi našeg društva. Takvih primera treba da bude više i zato  je vrh države tu da omogući da se zakonom propisana prava osoba sa invaliditetom pretoče u praksu i da oni sve svoje kapacitete iskažu na pravi način, oslobođeni stigmatizacije, diskriminacije i isključivanja iz sfere rada i društvenog života“, zaključio je Rakić.

On je poželeo da današnja konferencija doprinese daljem unapređenju rada Saveza slepih Srbije, da nastave putem uvođenja novih i inovativnih tehnologija u život slepih i slabovidih i ostanu lider u procesu njihove pune inkluzije u Srbiji.

  1. Međunarodna konferencija regionalne asocijacije slepih Balkana, čiji je domaćin Savez slepih Srbije, održava se danas u Beogradu. Na konferenciji će, između ostalog, biti reči o položaju slepih i slabovidih osoba u zemljama članicama Balkanskog konsultativnog komiteta, kao i u Sloveniji i Mađarskoj, o pitanju obrazovanja osoba oštećenog vida, a biće predstavljena i pametna rukavica za slepe.

 

Foto galerija