MINISTARSTVO I SVETSKA BANKA ZAJEDNO U KREIRANJU UPRAVE PO MERI SVIH GRAĐANA

Na današnjem sastanku ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića sa predstavnicima Svetske banke razmatrana je dosadašnja i buduća saradnja dve institucije na polju optimizacije i modernizacije javne uprave.

„Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja i da se upotrebom savremenih tehnologija digitalno transformiše ako zaista želi da bude na usluzi građanima i privredi, a ne da bude njihov kamen spoticanja“, rekao je ministar.

On je napomenuo da su napravljeni jaki temelji nove uprave koja se gradi, sa zakonskim rešenjima koji definišu pravce rada, kao i da se u međuvremenu radilo mnogo na uspostavljanju novog sistema upravljanja ljudskim resursima, eServisima, umrežavanju baza, jačanju inspekcija i edukaciji službenika.

Sagovornici su istakli da će i finansijski sporazum između Ministarstva finansija i Svetske banke, vredan 55 miliona dolara, značajno doprineti unapređenju rada eUprave.

„Razvoj eUprave je jedan od najjačih alata u borbi protiv korupcije i sive ekonomije, jer se poslovni procesi informatizuju i smanjuje se uticaj ljudskog faktora na realizaciju usluge“, dodao je ministar Ružić.