Ostvaren značajan napredak u kvalitetu usluga za građane

Sistem elektronske razmene dokumenata između državnih institucija je jedna od najvećih koristi za građane i privredu, a  uspostavljen je napredak u pružanju usluga i pojednostavljenju administrativnih postupaka, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na predstavljanju izveštaja Sigma.

Ministar je rekao da je dobar pravni temelj uspostavljen usvajanjem Zakona o upravnom postupku  i Zakona o e-upravi, na šta ukazuje nivo zadovoljstva fizičkih i pravnih lica.

Na portalu otvorenih podatka, kako je dodao, objavljeno je više od 200 skupova podataka od strane 40 institucija, ovakav pravni okvir predstavlja osnovu za otvorene podatke, što dalje omogućava razvoj koji će značajno smanjiti korupciju, povećati konkuretnost i transparetnost.

„Od izuzetne važnosti  je da ulažemo u državne službenike, kao nosioce reforme javne uprave, zbog čega je uveden sistem kompetencija kako bismo vršili adekvatnu selekciju prilikom zapošljavanja, procenu njihovog rada, ali i razvoj njihove karijere“, rekao je ministar Ružić.

Podsetio je da je osnovana Nacionalna akademija za javnu upravu, kao centralna institucija za profesionalni razvoj koja uključuje i zaposlene na lokalnom nivou.

„Sigmin Izveštaj ukazuje da su se u ovom slučaju vrednosti indikatora poboljšale u pet od sedam pokazatelja u odnosu na procenu iz 2017. godine što ukazuje na znatan napredak“, istakao je ministar.

Srpsko-korejski centar za informacije i pristup, kako je dodao, proglašen je za najuspešniji centar ove vrste u svetu. „U protekle dve godine, više od 20 000 državnih službenika i građana besplatno je pohađalo oko 800 različitih programa od kojih su mnogi bili digitalni projekti od posebnog značaja za unapređenje javne uprave: Adresni registar, e-Zup, digitalna platforma za vođenje e-Inspektora“, rekao je on.

Od izuzetnog značaja, prema njegovim rečima, je uspostavljanje informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima koji će značajno olakšati rad zaposlenima u jedinicama za kadrove, jer će ih osloboditi dosadašnjih komplikovanih procedura.

„Omogućićemo i bolju mobilnost kadrova kroz unapređenu evidenciju internog tržišta rada. Siguran sam da će ovo znatno doprineti unapređenju sistema upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi u Srbiji“, rekao je on. „Namera nam je da se posvetimo profesionalizaciji lica na položaju uz pomoć Nacionalne akademije, Programskog saveta, SIGMA itd. Programi stručnog usavršavanja za rukovodioce će pomoći da se formira rukovodilačka struktura, kako nižih, tako i viših rukovodilaca, koja će poboljšati efikasnost uprave,“, rekao je ministar Ružić.

Najavio je i početak procesa izrade nove Strategije reforme javne uprave za period od 2021. do 2030. godine.