Počinje nacionalno godišnje takmičenje za izbor najbolje prakse

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, uputili su danas javni poziv gradovima, opštinama i gradskim opštinama za učešće u Nacionalnom godišnjem takmičenju za izbor najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou u 2018. godini.

Godišnja nagrada za najbolju praksu dodeljuje se u sledeće četiri oblasti: efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava i ravnopravnost i odsustvo diskriminacije.

Učesnici mogu podneti jednu prijavu za jednu oblast, a mogu konkurisati za više oblasti (maksimalno 4 prijave, u svakoj oblasti po jedna) s tim što mogu biti nagrađeni samo u jednoj od njih.

Ukupna sredstva koja će biti dodeljena lokalnim samoupravama sa najboljom praksom u primeni principa dobre uprave, po ovom javnom pozivu iznose 12.000 USD. Pobednici u svakoj od četiri oblasti će steći pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 3.000 USD.

Rok za dostavljanje prijava je utorak, 15januar 2019. godine.

Nacionalno takmičenje deo je projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji se sprovodi u okviru programa Swiss PRO koji finansira Vlada Švajcarske a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa SKGO. Projekat će, pored Nacionalnog godišnjeg takmičenja, pružiti direktnu podršku za 42 lokalne samouprave kroz opštinske pakete podrške u oblastima vezanim za principe dobrog upravljanja, kao i podršku za osnaživanje kapaciteta i jačanja veština putem regionalnih i elektronskih obuka, radionica i posebno kreirane baze znanja i informacionog centra o dobrom upravljanju, program Swiss PRO nudi mogućnost šire podrške za 99 lokalnih samouprava u oblastima dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti.

Više informacija o Javnom pozivu za takmičenje na ovde.