PRVA MEĐUOPŠTINSKA PARTNERSTVA U SRBIJI

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je danas ugovore o realizaciji prva četiri međuopštinska partnerstva u koja su se udružili 33 opštine i grada da bi obezbedili bolje usluge za građane. Ova četiri projekta međuopštinskih partnerstava  biće finansirana iz Fonda za međuopštinsku saradnju, uz podršku Vlade Švajcarske.

Ružić je rekao da će gradovi i opštine uspostaviti zajedničke službe, kako bi pravovremeno i preventivno delovali u slučaju elementarnih nepogoda, upravu učinili dostupnom osobama sa invaliditetom i bolje upravljali javnim finansijama.

On je zahvalio Vladi Švajcarske, koja je za ove projekte izdvojila ukupno 117.000 švajcarskih franaka.

„U toku je priprema nove faze projekta sa Švajcarskom, a Ministarstvo će pokušati da u okviru fonda za međuopštinsku saradnju obezbedi i dodatnu podršku za naredne godine. Pored toga, Ministarstvo planira da deo sredstva iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave usmeri i na projekte međuopštinske saradnje“, najavio je Ružić.

On je podsetio da su prošle godine usvojene Izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Tada sam rekao da je mehanizam međuopštinske saradnje u duhu reforme javne uprave i njene transformacije u servis građana i privrede, i da omogućava da se opštine i gradovi udružuju u cilju boljeg odgovora na potrebe svojih zajednica. A potrebe su velike i poslova je mnogo“, naveo je Ružić.

Kako je dodao, međuopštinskom saradnjom opšttine mogu da prevaziđu situacije u kojima lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da vrše neke izvorne ili poverene poslove, poput komunalnih ili inspekcijskih. „One sada mogu zajedno, uz dogovor, da udruže sredstva i ljude i organizuju zajedničke službe koje će raditi u korist građana“, objasnio je ministar.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli izrazila je zadovoljstvo jer Švajcarska podržava prve projekte međuopštinske saradnje u Srbiji.

Podsetila je da ta zemlja već godinama podržava lokalne samouprave u Srbiji, kako bi pružili bolje usluge građanima i istakla da će ta podrška biti nastavljena.

Gradovi Beograd i Novi Sad i tri gradske opštine Beograda – Vračar, Savski Venac i Zvezdara, započeli su zajednički projekat tako što su prepoznali probleme osoba sa invaliditetom i zajedno osmislili načine da im olakšaju pristup informacijama i pružanje usluga.

Načelnica Gradske uprave grada Beograda Sandra Pantelić istakla je da će te opštine osnovati zajedničku službu, koja će biti smeštena na Zvezdari i pružaće usluge osobama sa invaliditetom kroz štampanje materijala na Brajevom pismu, nove aplikacije za  bolje ostvrivanje njihovih prava i usluge tumača za znakovni jezik.

U slivu Zapadne Morave 18 gradova i opština (Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Aleksandrovac i Tutin) udružuju se za bolju komunikaciju i reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljevo, koji je vodeći partner na projektu, Vukman Rakočević zahvalio je na pomoći i podsetio da dolazi iz lokalne samouprave u kojoj su imali probleme sa elementarnim nepogodama, kao što je na primer zemljotres, koji je pre nekoliko godina pogodio Kraljevo.

To je, kako je rekao, pokazalo da jedna lokalna samouprava  ne može sama da se bori sa elementarnim nepogodama i da je međusobna saradnja neophodna kako bi bili otporniji.

Osam opština (Loznica, Mali Zvornik, Osečina, Ljubovija, Bajina Bašta, Krupanj, Nova Varoš i Priboj) u slivu Drine uspostavljaju sistem za prikupljanje i razmenu podataka u oblasti vanrednih situacija.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić rekao je da je potrebno da se lokalne samouprave bolje umreže i stave u punu funkciju raspoložive kapacitete, kako bi bolje reagovali u slučaju vanrednih situacija.

Boljevac i Sokobanja  uspostaviće zajedničku službu interne revizije i na taj način prevazići problem nedovoljnih materijalnih i kadrovskih kapaciteta.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović zahvalio je na podršci i pomoći u ovom projektu i istakao da je za njih važan, jer je interna budžetska revizija sada zakonska obaveza svake lokalne samouprave.

Više o projektima pogledajte u brošuri – Prva međuopštinska partnerstva u Srbiji