PRVA POSETA IZ FRANCUSKE NAKON MAKRONA NA TEMU REFORME JAVNE UPRAVE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić biće domaćin, u utorak 10. septembra, državnom sekretaru za javnu administraciju Olivieru Disoptu (Olivier Dussopt) , koji je u francuskom sistemu rang ministra.

S obzirom da je ovo prva zvanična poseta nekog francuskog zvaničnika nakon posete francuskog predsednika Makrona Srbiji, ministar je danas razgovarao sa novim ambasadorom Francuske Žan Luj Falkonijem (Jean-Louis Falconi) o predstojećoj poseti.

Ružić je ocenio i da je dolazak Disopta u Srbiju veoma važan: „To pokazuje koliko je reforma javne uprave značajna za dalji napredak Srbije u evrointegracijama“, istakao je ministar.

Zahvalni smo da podršci koju nam Francuska daje u reformi javne uprave – u uspostavljanju Nacionalne akademije za javnu upravu, stručnom usavršavanju, upravljanju ljudskim resursima i u sektoru dobre uprave“, rekao je ministar Ružić.

Istakao da je reforma javne uprave jedan od tri kriterijuma za ulazak u EU i naglasio da je zbog toga veoma značajna podrška Francuske na tom putu.

Podsetio je da su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Ministarstvo za javnu upravu i javne račune Francuske potpisali tokom posete  Makrona sporazum o jačanju saradnje u oblastima stručnog usavršavanja, upravljanja ljudskim resursima i dobrog upravljanja.