Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru od 30. aprila – za veću sigurnost građana i konkurentnije poslovno okruženje

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podseća da 30. aprila počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru (ZoIN) koji će osigurati bezbednost za građane i sigurnije poslovanje za privrednike i postaviti standarde u postupanju inspekcijskih službi. Veliku pomoć Ministarstvu pri izradi i implementaciji ZoIN pružio je USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Prvi put ovim zakonom uspostavljen je balans preventivnih i kaznenih mera i stavljen akcenat na odgovornost svih koji učestvuju u izgradnji efikasnog poslovnog okruženja. To znači da one koji posluju legalno, inspekcije više neće kontrolisati prečesto i za iste stvari, već će inspektori svoj nadzor usmeravati ka visokorizičnim, a posebno neregistrovanim subjektima. Nadzor nad neregistrovanim subjektima u nadležnost svih inspekcija uveo je prvi put ZoIN 30. jula 2015. godine i zahvaljujući tome danas je smanjen rad „na crno“ za pet odsto i registrovano čak 4.500 do tada neregistrovanih subjekata.

Cilj Zakona je i da povrati poverenje građana u inspekcijske službe, tako što će njihov potpuno transparentan i uređen rad usmeravati Koordinaciona komisija zadužena i za usklađivanje i unapređenje inspekcijskog nadzora, a u čiji sastav su uključeni predstavnici najvećih inspekcija, kao i resorni ministri. Uspostavljanjem sistema procene rizika umanjiće se neujednačenost, koruptivnost i druge moguće negativne pojave u postupku inspekcijskog nadzora.

U cilju ojačavanja kapaciteta inspekcijskih službi, organizovane su kontinuirane obuke širom Srbije tokom prethodnih meseci, na kojima će stručno usavršavanje, zaključno sa aprilom 2016. proći oko 340 republičkih i lokalnih inspektora (instruktora), koji će stečeno znanje da prenesu svojim kolegama.

Do donošenja Zakona, u Srbiji nije sprovedena suštinska sveobuhvatna reforma inspekcijskog nadzora što je podsticalo nepredvidivost poslovnog ambijenta, visoke troškove poslovanja, kao i rast sive ekonomije i korupcije. Kako bi se uspostavio stabilan i održiv sistem primeren tržišnoj ekonomiji kroz otvoreni dijalog javnog i privatnog sektora, donet je sistemski, savremen, efikasan i reformski Zakon o inspekcijskom nadzoru, prvenstveno na inicijativu privrednika. On je dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije uz ocenu da je „dobar putokaz koji treba slediti u pripremi propisa“.