RUŽIĆ: NAGRADIĆEMO GRADOVE I OPŠTINE ZA NAJBOLJE PRIMERE DOBRE UPRAVE

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prvi prvi put će u ovoj godini nagrađivati gradove i opštine, koji su se istakli kao najbolji primeri dobre uprave, a za to je predviđen nagradni fond u iznosu od 10 miliona dinara.

„Očekujem da ćemo ovom nagradom podstaći lokalne samouprave da budu još bolje i pruže što kvalitetnije i efikasnije usluge svojim građanima“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i dodao da je plan da se ova nagrada ubuduće dodeljuje svake godine.

Ružić je objasnio da će taj nagradni fond biti u okviru Fonda za lokal ministarstva i dodao da su sredstva u Fondu za lokal povećana i u 2020. godini i iznosiće 520 miliona dinara.

Za dve godine iz Fonda za lokal podržali smo ukupno 136 projekata sa ukupno oko 810 miliona dinara. Gradovi i opštine su ta sredstva iskoristili da rekonstruišu vrtiće, škole, ulice, mostove, modernizuju  svoj rad, organizuju kulturne, sportske, turističke i druge manifestacije, kao i da rade na prevenciji od elementarnih nepogoda.

Počeli smo sa 10 miliona dinara u Fondu za lokal. Godine 2018. Fond je iznosio oko 320 miliona dinara, 2019. godine 490 miliona dinara.

„I u 2020. godini gradovi i opštine moći će da prijave projekte za bolju infrastrukturu, razvoj eUprave, organizaciju kulturnih, turističkih i drugih manifestacija, kao i za preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda“, rekao je ministar Ružić.