Ružić: Ulaganje u digitalizaciju apsolutno isplativo, uskoro i Program razvoja elektronske uprave u Srbiji 2019 – 2022

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da će uskoro biti predstavljen Program razvoja eUprave 2019-2022.

„Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja i da se upotrebom savremenih tehnologija digitalno transformiše ako želi da bude na usluzi građanima i privredi, a ne da bude njihov kamen spoticanja“, rekao je ministar Ružić na konferenciji „Digital 2019“.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u procesu reforme javne uprave je regulisanje pravnog okvira i podsticanje razvoja elektronske uprave u Srbiji.

U prethodnom periodu, kako je podsetio, doneto je više zakona koji regulišu tu oblast, a sada se radi i na programu razvoja elektronske uprave u Srbiji 2019- 2022. godine, čime trasiramo put daljem razvoju eUprave u Srbiji .

Ministar je precizirao da su ciljevi tog programa razvoj infrastrukture i obezbeđivanje interoperabilnosti, unapređenje pravne sigurnosti u korišćenje eUprave, povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa i otvoreni podaci u elektronskoj upravi.

Najavio je da se narednom periodu očekuje  uspostavljanje veoma važnog Centralnog registra stanovništva koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatake o građanima iz 13 različitih službenih evidencija. Planirano je da taj registar bude uspostavljen do 1. septembra 2020. godine.

„To će biti veliki iskorak u odnosu uprave prema građanima“, istakao je Ružić.

Podsetio je da je uspostavljen elektronski Registar matičnih knjiga,  koji predstavlja osnov, zajedno sa elektronskom Knjigom državljana, da se uopšte prave eServisi za građane i tako olakšava susret sa upravom.

On je istakao da je ulaganje u digitalizaciju apsolutno isplativo, ne samo za pojedince, nego i za državu i njenu ekonomiju, navodeći da se IT sektor najbrže razvija od svih do sada poznatih grana industrije.

Istakao je da organi moraju da poštuju principe transparentnosti i odgovornosti i dodao da se od toga neće odustati.

„To potvrđuje podatak da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja „Regionalni indeks otvorenosti“ Ministarstvo državne uprave označeno sa indeksom otvorenosti od 80 odsto i tako proglašena najotvorenijom institucijom u regionu“, rekao je Ružić.