STEVIĆ: ZAHVALNI KOREJI NA DOSADAŠNJOJ I BUDUĆOJ PODRŠCI

Ministarstvo izuzetno ceni napore Republike Koreje da podrži razvoj eUprave u Srbiji, posebno što ta podrška dolazi od lidera u razvoju servisa eUprave i uključenosti njenih građana u korišćenju eUprave“, rekao je državni sekretar Bojan Stević u razgovoru sa delegacijom Korejskog razvojnog instituta.

Republika Koreja je investirala u izgradnju Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra u kojem je do sada obučeno preko 20.000 državnih službenika i građana u više od 800 različitih obuka, istakao je on dodavši da se nada daljoj podršci u razvoju održivog modela digitalizacije javne uprave.

Stević je istakao da je za potrebe razvoja ove oblasti usvojen Zakon o eUpravi, a pre svega, Zakon o opštem upravnom postupku, koji su napravili preokret u radu javne administracije i stavljanja građanina u fokus, kreirajući efikasne, profesionalne usluge, štedeći novac i vreme.

„Upravo radimo na izradi strateškog okvira za uspostavljanje efikasnog sistema eUprave za period 2019-2021“, rekao je on i sa sagovornicima razmotrio mogućnost dodatnih obuka državnih službenika u oblasti eUprave.

Digitalizacija je važan proces u reformi javne uprave i stavljen pred sve nas kao prioritet, ali da bismo osigurali efekte tog procesa, važno je da obezbedimo i obučene kadrove“, podvukao je državni sekretar.

Predstavnici Korejskog razvojnog instituta, predvođeni direktorom Kyong Doug izrazili su spremnost da pomognu u kreiranju takvih modula usavršavanja.